The Devil is in the Details

Olipa kerran Denver ja siellä loputon määrä teitä lukemattomiin suuntiin. Kaakkois-Alaskalaiselle tiet ovat harvinaista herkkua. Juneaussa ollaan totuttu siihen, että tietä on sen 40 mailin verran, ja sen jälkeen tie loppuu kirjaimellisesti kuin seinään. On siis erityisen hienoa päästä roadtrippailemaan aavalle maalle keskelle ei mitään. Eräänä elokuisena päivänä lähdimme Denveristä käsin seikkailemaan pohjoisen suuntaan. Mitä matkalta löytyikään? Ainakin kaksi monumentaalista nähtävyyttä, joita ihailin lapsena National Geographic Societyn America’s Wonderlands-kirjasta.

Once upon a time there was Denver and from there an endless amount of roads that lead to countless directions. For a Southeast Alaskan, roads in general are a rare treat. In Juneau, one is used to having 40 miles of road and after that the road literally runs into a wall. So it’s especially nice to have open roads ahead, as far as the eye can see. On one August morning we started out on an adventure, northbound from Denver. What did we find along the way? At least two monumental sights, which I admired as a child in the National Geographic Society’s book, America’s Wonderlands.

Fixing

Olen vanhanajan mainosten ja kadunvarsikylttien suuri ystävä – Denver tarjosi tällä saralla paljon!

Downtown Denver

Denverin keskustaa

Buffalo Bill

Ratsukot ja aava villi länsi on lähempänä kuin osaisi kuvitellakaan.

Posing

Denverin parasta antia oli ainakin omasta mielestäni puiston kesyt oravat, jotka viihdyttivät meitä jopa tunnin verran. En ole koskaan nähnyt missään niin paljon oravia kerralla.

Peeping Tom

Puun takaa voi kurkkia, mutta voi myös tulla lähelle kerjäämään pähkinöitä ja muuta herkkua.

Broadway Plaza

Vanhanajan motellikylttikin miellytti silmää.

Red Rocks

Denverin lähellä sijaitsee Red Rock Amphiteatre, joka tarjoaa konserttien lisäksi upeita maisemia ja punakivimuodostelmia.

Nighttime Denver

Näkymään konserttipaikalta. Denver on tuo kaukaisuudessa loistava valomeri. Kävimme katsomassa My Morning Jacket ja Black Keys keikan, joskin maisemat olivat melkein illan hienoin show.

Plains

Denverin jälkeinen etappi oli Cheyenne, joka on Wyomingin osavaltion pääkaupunki ja myös suurin kaupunki. Kuten kyltistä näkyy, kuuluu Cheyenne

Great Plainsin

eli Suurien tasankojen alueeseen, jota myös preeriaksi kutsutaan.

Wrangler

Ranchwearia Wranglerin tapaan!

Lincoln

Elokuvateatterin säälittävän tarjonnan korvaa hieno art deco -tyylinen valomainos, sekä menneiden aikojen Tuulen Viemää-maalaus.

Grasshopper

Preerialta löytyy myös massiivisia heinäsirkkoja.

Trading Post

Wyomingin pohjoiskulmassa South Dakotan rajalla siintää kaukaisuudessa ihmeellisen näköinen kivimuodostelma. Kyseessä on 60 miljoonaa vuotta vanha tulikivimuodostelma Devils Tower, joka on Yhdysvaltain ensimmäinen ja myös tunnetuimpia kansallismonumentteja. Se on esiintynyt muun muassa Close Encounters of the Third Kind -elokuvassa vuonna 1977 ja Kiowan legendassa sen muodostuminen selitetään näin.

Devils Tower

Devils Towerin monoliitti on ymmärrettävistä syistä erityisesti kiipeilijöiden suosiossa, ja heitä vieraileekin paikan päällä vuosittain noin 400.000.

Washington, Jefferson, Roosevelt and Lincoln

Wyomingin ja Devils Towerin maisemista on amerikkalaisella mittapuulla vain lyhyt rykäisy, eli parin tunnin matka Rapid Cityn läpi toiselle kivimonumentille, eli Mount Rushmorelle. Mount Rushmore on tosin ihmisten veistämä graniittiteos, jossa esiintyvät jenkkipresidentit vasemmalta oikealle: George Washington (1732–1799), Thomas Jefferson (1743–1826), Theodore Roosevelt (1858–1919) ja Abraham Lincoln (1809–1865). 

Mount Rushmore

Mount Rushmoren pääjehuna toimi tanskalaissyntyinen Gutzon Borglum, joka kuitenkin joutui jättämään monumentin veistämisen kesken menehtyessään vuonna 1941. Hienolta se näyttää silti.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s