România

Entering Romania

Moni yllättyy kun kuulee minun osaavan romaniaa. “Miksi ihmeessä sä sitä osaat?”, he kysyvät. No asuinpa joskus vaihto-opiskelijana kimppakämpässä Barcelonassa, jossa naapureina oli kolme romanialaista ja yksi romaniankielentaitoinen espanjalainen. Siitä se sitten lähti. Palatessani Suomeen muistin heti, että yliopistossani pystyi lukemaan romaniaa sivuaineena. Aloitin opinnot sinä syksynä. Alkuun ihmettelin kovasti maskuliinisen “copil” = eli lapsi-sanan ihmeellisyyttä. Copil (epämääräinen yksikkö), copilul (määräinen yksikkö), copii (epämääräinen monikko) ja copiii (määräinen monikko). En voinut käsittää miten joku romaaninen kieli taivutti substantiiveja noin hassusti. Seuraavana vuonna suuntasinkin jo opintomatkalle Romaniaan ja myöhemmin olin vielä Timișoarassa kesäyliopistossa. Romania on vahvojen kontrastien maa, mutta kauniimpi kuin moni uskoisikaan. Suosittelen lämpimästi Romaniaa matkailukohteena, sillä toisin kuin moni ehkä luulee, ovat romanialaiset uskomattoman ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Ja maisemat ovat todella vailla vertaa. Kuten romanian kieltäkin, voisi maata kuvata Italian ja slaavilaisuuden risteytymäksi. Călătorie plăcută – Hyvää matkaa!

Many are surprised to hear that I speak Romanian. “Why would you study that?”, they ask. Well, when I studied abroad in Barcelona, I used to have three Romanians and one Romanian speaking Spaniard as neighbors. That’s where it began. When I returned to Finland I immediately remembered that you could minor in Romanian at my university. I began my studies that same fall. In the beginning I was perplexed by the intricacies of the masculine word for child = “copil”. Copil (indefinite singular), copilul (definite singular), copii (indefinite plural) ja copiii (definite plural). I couldn’t understand how a romance language could conjugate a noun quite like that. The next year I already traveled to Romania on a field trip and later on I was in Timișoara for summer University. Romania is a country of contrasts and drastic diversity, but more beautiful than you could imagine. I highly recommend it as a travel destination, since unlike many might think, Romanians are unbelievably friendly and hospitable. And the scenery is truly beyond comparison. Just like the Romanian language, you could describe the country as a mix between Italy and everything slavic. Călătorie plăcută – Have a nice trip!

Colors

Pastels in Sighișoara

Sighisoara

Sighișoara’s medieval atmosphere

Gateway

Green gateway

Orthodox

Cluj-Napoca

Street cat

Rock’n’roll-me and kitty cat

Fancy staying at this hotel?

Fancy accommodations in Craiova

The nicest bathroom ever!

Shady shower

Horse Family

Horse family on a Sunday stroll

Last Supper

Da Vinci code

1989

The revolution started in Timișoara in 1989

Romanian Cat

Crooky eyes

Transilvanian mountainsRomanian Mountains

Creepy Carpathians and beautious views

Fortress

Bucovina

Foarte Frumos

Voroneț Monastery

Monastery

Moldoviţa monastery

Sweet ride

Form of transportation

25km/ora

Railroad in Vișeu de Sus

Heavy load

Heavy load

Horses

Travelers

Locomotive

“Safe travels” – I was told that the entire locomotive had fallen off the rails into the river a few months earlier…

Finally!

Adjustments

Bridge

Bridge

Rail dog

Puppy

Dinner

Puppy diner

Shoes

My new slippers

Cimiterul vesel

Cimiterul Vesel – the happy cemetery

Modern times

Modern times

Children

New shoes

Wedding Romanian Style

Local wedding

Botiza

Botiza

Patriotic sandals

Patriotic sandals

Danube from a train

The Danube

Danube

Fishing on the river

Fire in the sky

Fire in the sky

 

3 thoughts on “România

  1. Kiitti vinkistä! Romania menee myös matkahaavegatekoriaani. Siellä on kyllä jonossa jo aika paljon paikkoja tutkittavaksi…. 😉

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s