Áakʼw Ḵwáan

Ennen “valkonaamojen” rantautumista Alaskan kaakkoisosiin oli paikallisen Áakʼw Ḵwáan-nimisen Tlingit-heimon asutus nykyisellä Auke Bayn alueella. Valinta oli natiivien asuinpaikaksi ilmeinen, sillä siellä satoi selvästi vähiten. Áakʼw Ḵwáan tarkoittaa englanniksi Small Lake Tribe, ja viittaa lähistöllä sijaitsevaan Auke Lake-järveen. Kultakuumeen rantautuessa seudulle vuonna 1880, Alaskan omistuksen jo siirryttyä Venäjältä Yhdysvalloille, perustivat Richard Harris ja Joe Juneau Harrisburgin kylän Juneaun nykyiselle paikalle. Kylä vaihtoi pian nimeään Rockwelliksi ja sai lopullisen nimensä Juneau vuonna 1881. Juneau on varmasti yksi maailman kauneimpia kaupunkeja, mutta harmiksi siellä sataa todella paljon. Valkonaamoilla olisi ollut natiiveilta paljon opittavaa.

Nämä kuvat ovat Auke Rec-nimiseltä ulkoilualueelta joka on juurikin Áakʼw Ḵwáanin entisaikojen aluetta. Maisemat ovat majesteettisia!

Before the palefaces came ashore in Southeast Alaska, the local Tlingit-tribe called Áakʼw Ḵwáan had settled in the current Auke Bay area. The location was an obvious choice, considering that it was least rainy right there. Áakʼw Ḵwáan means Small Lake Tribe and it refers to the nearby Auke Lake. When the Gold rush reached Southeast in 1880, after the ownership of Alaska had already transferred from Russia to the US, two men named Richard Harris and Joe Juneau founded the town of Harrisburg where Juneau now stands. The town soon changed names to Rockwell and then got its final name Juneau in 1881. Juneau is probably one of the most beautiful cities in the world, but the amount of rain is unfortunate. The white man could have learned a lot from the natives.

These pics are from the Auke Recreation Area, which is almost exaclty where Áakʼw Ḵwáan once stood. The scenery is majestic!

IMG_0786IMG_0767IMG_0788IMG_0783IMG_0795IMG_0796IMG_0797IMG_0800IMG_0809IMG_0806IMG_0811IMG_0836IMG_0839IMG_0842IMG_0844IMG_0856IMG_0862IMG_0850IMG_0866IMG_0891IMG_0893IMG_0890 

2 thoughts on “Áakʼw Ḵwáan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s