Treadwell Winds

Sandy Beachin paikalla oli sata vuotta sitten Treadwellin kultakaivos. Entisajan kaivoksesta on jäljellä enää osa vanhasta suolavesipumpusta, ränsistyneitä paaluja ja rakennuksia sekä tietenkin kaivoksista louhittua hiekkaa. Joskus rannalta voi löytää myös vanhoja astioita ja rautajätettä. Kaivos oli aikanaan maailman suurin maanalainen kultakaivos joka työllisti yli 2000 henkeä.

One hundred years ago, where Sandy Beach lies today, used to house the Treadwell goldmine. What’s left of the old mine is part of the pump house, some ramshackled pilings and buildings and of course the left over mine tailings. Sometimes you can also find old pottery and iron waste on the beach. The mine used to be the largest underground gold mine in the world, employing over 2000 people.

IMG_1679

Vuoden tuulisimpana päivänä normaalisti tyyni meri oli täynnä vaahtopäitä ja ranta oli autio yhtä kylähullua lukuunottamatta. Hän oli päättänyt tämän olevan erinomainen päivä keinumiselle. Keinutti kieltämättä aika hyvin ja samalla kasvoihin sai ylellisen hiekkapuhalluksen, eli kuorinnan. On aika haastavaa ottaa kuvia tuulesta ja sen voimasta, mutta ehkä kuvasta näkyy hieman pöllyävää hiekkaa.

The windiest day of the year presented with whitecaps and a deserted beach, with only one village idiot, who had decided it was an excellent day for swinging. Undeniably the swing was having a blast and at the same time he took advantage of the luxurious sandblasting, aka. facial peeling. It’s quite difficult to take pictures of the wind and its force, but maybe you can see some of the billowing sand on the ground.

IMG_1687IMG_1692IMG_1695IMG_1699

Tämän kaupungin ylläpitämän virkistysalueen oikea nimi edustaa hienosti Suomea – Savikko Park. Grillikatoksen ja leikkipuiston kupeestä lähtee polku jonka varrelta löytyy lisää kaivoksen jäänteitä ja pieni opastettu kierros kyltteineen. Kesällä grillikatoksessa on harva se ilta pieniä tapahtumia ja illanviettoja. Polkua seuraamalla löytää myös “Glory Holen”, joka on vedessä oleva jättiläismäinen kuoppa vuonna 1917 romahtaneen kaivoksen jäljiltä.

This city run recreation area’s real name boasts some fancy Finnish roots – Savikko Park. From the picnic shelters and the children’s play area, you can follow a guided tour to visit some more of the historic grounds of the mine. During the summer the picnic shelter houses some event or get-together nearly every night. By following along the path you’ll also get to the “Glory Hole”, which is a giant hole in the water where the mine collapsed in 1917.

IMG_1696IMG_1701IMG_1702IMG_1704IMG_1705

Tästä rantakuvasta näkee hyvin miten tuuli on muokannut rantahiekkaan pieniä aaltoja, melkein kuin rantaveden pohjaa katselisi. Varsinaiset aallot iskeytyivät rantaan ja bordercollie mix Zoeylla oli täysi työ paimentaa niitä kaikkia.

From this shot you can clearly see how the wind has formed undulating shapes in the sand, it’s almost like looking at sand through water. The waves were rolling in and bordercollie mix Zoey was fully occupied trying to heard them all.

IMG_1713IMG_1725IMG_1738

Toinen suomalaissyntyinen nimi löytyy alla näkyvän Homestead Parkin kaiteessa olevasta kyltistä. Siinä kerrotaan, että suomalaissyntyisellä kalastaja ja maahanmuuttaja Wilhelm Rovalla oli tällä paikalla asuntoviljelystila vuonna 1915. Sittemmin alue on lahjoitettu kaupungille näköalapaikaksi, eikä siihen onneksi saa rakentaa mitään.

Antother Finnish name can be found on the sign on the railing of the below Homestead Park. It explains that this property was the homestead claim of a Finnish immigrant and fisherman Wilhelm Rova in 1915. Later on, the area has been donated to the city to serve as a scenic lookout and fortunately it cannot be built on.

IMG_1740

Talveksi kyltti oli kuitenkin otettu pois, ja se palannee taas tutulle paikalleen muutaman viikon päästä kun risteilevät turistit rantautuvat taas Juneauhun ihailemaan USA:n kenties luonnonkauneinta pääkaupunkia.

They had taken the sign down for the winter, but it should be returning back to its regular place in a few weeks when all the tourists from the cruise ships return to Juneau to admire possibly the most scenic capital city of the United States.

IMG_1752 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s