Blue Ridge Mountains… over near Tennessee

Behind the Blue Ridge Mountains in Eastern Tennessee lies the small town of Kingsport, where my mother spent her AFS exchange student year in 1963-64. Kingsport is located right on the border of the state of Virginia and it is part of a three city conglomerate called “The Tri Cities”. Kingsport is known as a small industrial town and for being built according to a model or a plan in 1917. Hence the nickname “The Model City”. The two other sister cities are Johnson City, TN and the twin city Bristol, which is divided on both sides of the states of Tennessee and Virginia.

Blue Ridge Mountains -vuorijonon takana Itäisessä Tennesseessä sijaitsee pieni Kingsportin kaupunki, jossa äitini vietti AFS vaihto-oppilasvuotensa 1963-64. Kingsport sijaitsee aivan Virginian osavaltion rajalla ja se on osa 3 kaupungin rykelmää, jota kutsutaan nimellä “The Tri-Cities”. Kingsport on tunnettu pikkuruisena teollisuuskaupunkina ja siitä, että se on rakennettu kaavan tai mallin mukaan vuonna 1917. Siitä tulee lempinimi “The Model City”. Sisarkaupungit ovat Johnson City, TN ja kaksoiskaupunki Bristol, joka jakautuu Tennesseen ja Virginian molemmin puolin.

Untitled

Blue Ridge Mountains on nimensä veroinen vuorijono Appalakeilla, mm. Pohjois-Carolinan ja Tennesseen rajalla. Näitä huikeita maisemia katseltiin autosta ja haukottiin henkeä ajomatkalla Charlottesta Kingsportiin. Kun lopulta pysähdyttiin näköalapaikalle kompastui äitini näköalatasanteen kupeessa ja veti pari kuperkeikkaa mäenrinnettä alas. Siitäkös saatiin riita aikaiseksi kun äidin haavoja ei saanut desinfioida eikä muutenkaan mitenkään auttaa. Lopputuloksena äiti kiukutteli itse Septidinin kanssa ja minun valkoinen paitani meni pesuun. Onneksi ei sattunut muutamaa pikkuhaavaa pahemmin, ja nyt jutulle jo nauretaan. Ja joo, myönnetään, olemme todella temperamenttisia sille päälle sattuessamme. Äiti ehkä vielä enemmän kuin minä.

Tennessee

Tennessee on nimetty Tennessee-joen mukaan joka osaltaan sai nimensä Intiaanien sanasta “Tanasie”, joka oli yksi Cherokee-heimon kylistä. Tennessee-joki virtaa osavaltion halki kahdesti siinä olevan mutkan vuoksi. Tämän vuoksi osavaltiota on myös kutsuttu nimellä “Big Bend State”. Mutta virallisesti Tenneseetä kutsutaan lähinnä lempinimellä “The Volunteer State”, koska niin monet Tennesseen asukkaat osallistuivat vuoden 1812 sotaan ja Meksikon sotaan vapaaehtoisina.

Untitled

Osavaltion lipussa on kolme tähteä, jotka edustavat osavaltion kolmea hyvin erilaista aluetta. Läntinen Tennessee jossa mm. Memphis sijaitsee on osittain Mississippi-joen tulva-alueella. Keskisessä Tennesseessä on maatiloja, mäkiä ja tasankoja, ja sen tunnetuin kaupunki on kantrikeskus ja osavaltion pääkaupunki Nashville. Itäinen Tennessee jossa me vierailimme on tunnettu Great Smoky Mountains luonnonpuistosta, Dolly Partonista ja hänen Dollywood-elämyspuistostaan, sekä itäisen alueen suurimmista kaupungeista Chattanoogasta ja Knoxvillestä. Kiinnitin muuten erityistä huomiota siihen, että suurin osa kaupungeista päättyy -villeen. Dolly Partonkin on kotoisin Seviervillestä.

Untitled

Paikallista faunaa “Joulupukin” muodossa historiallisessa Rogersvillen kaupungissa. Tulipa kerrankin ihan Suomi mieleen.

Untitled

Äitini ihanat ystävät Rick ja Carolyn. Tässä perinteinen etelän illallinen, eli paistia (stew), bbq-kastiketta ja sweet teetä. Sweet tea on perinteinen etelävaltioiden juoma, jossa mustaa teetä ja reilusti makeutusta. Ei ehkä kaikkien mieleen, mutta minulle ainakin!

Untitled

Tässä ote Carolynin High School vuosikirjasta, eli yearbookista johon äitini on vuonna 1964 kirjoittanut pätkän: “Don’t think that I always look as innocent as I doo* on the picture, oh no. Above all don’t think that all the Finnish girls are as bad as I am. (They are worse). I wish you the best of luck, although you may not need it, you’ll succeed anyway. Best of luck, Stina Salonen.” Joopajoo. Äiti sanoo aina että hän oli nuorena niin kiltti ja viaton. No nythän totuus tuli ilmi ihan hänen omin sanoin! 😀

Untitled

Vanhasta asemarakennuksesta on tehty pankki! Näin kekseliäitä ratkaisuja toivoisi joskus näkevän Suomessakin.

Tennessee

Kingsportin suurin hengissäpitävä voima on Eastmanin kemikaalitehdas, aiemmin Eastman-Kodak, joka valmisti ennen vanhaan siis myös filmejä. Iltaisin Eastmanin valot loistavat kirkkaina kukkuloiden keskellä, siitä myös nimitys “City within a city”. Kaupungissa oli aikanaan myös yksi Yhdysvaltojen ensimmäisiä kirjansitomoja.

Untitled

Mountain Dew on alunperin keksitty Tennesseessä 1940-luvulla Johnson Cityssä joka on yksi Kingsportin sisarkaupungeista. Sitä pullotettiin siis alunperin vain Tri-Cities Beveragessa ja vasta myöhemmin se levisi muualle maailmaan. Mountain  Dew oli aiemmin toinen nimi Appalakkien pontikalle eli moonshinelle, ja tätä virvoitusjuomaa alettiin vasta myöhemmin Pepsin ostettua tavaramerkin, markkinoida nuoremmille sukupolville. Nykyään Mountain Dew’han tunnetaan kofeiinipitoisena virvoitusjuomana ja Yhdysvalloissa siitä tehdään erilaisia versioita jopa erityisesti yhteistyökumppaneillekin. Tässä kuitenkin paikallinen, alkuperäisiä juuria kunnioittava “Distinctive Malt Flavored Johnson City GOLD Vintage”.

Tennessee

Tässä perinteinen etelän lato. Ajaessa näki usein latoja pitkin poikin joiden seiniin oli kiinnitetty tilkkutöitä. Tämä onkin paikallinen tapa – Tennesee Quilt Trails -liikkeestä voi lukea lisää täältä.

TennesseeTennessee

Allandale Mansion, sijaitsee vain viiden minuutin ajomatkan päässä emäntämme Carolynin luota ja se rakennettiin vuonna 1950 Ruth ja Harvey Brooksin kodiksi. Herra Brooks kuitenkin testamenttasi rakennuksen ja maat Kingsportin kaupungille vuonna 1969. Täällä jos jossain pääsi kokemaan Tuulen Viemän tunnelmia. Nykyään tilaa käytetään lähinnä häiden ja muiden juhlien järjestämiseen.

Tennessee

Etelän mies prätkällään. Aika ikoninen näky!

Tennessee

Vieraillessamme eräässä historiallisessa majatalossa pääsin todistamaan luonnon kulkua. Ihastelin hienoa hämähäkinseittiä ja onkaloa jossa hämis odotteli sopivaa saalista.

Tennessee

Pahaa aavistamaton perhonen tässä pitkän rullakielensä kanssa ruokailemassa.

Tennessee

Kuinkas sitten kävikään?

Tennessee

Pakettiin vaan ja parempiin suihin.

Tennessee

Kingsport Greenbelt on rakennettu kaupunkilaisten virkistysalueeksi. Ihastusta herätti skeittaamisen/luistelun yleinen hyväksyminen.

Tennessee

Greenbelt ja Holston River. Holston Riveristä lisää seuraavassa osassa.

Tennessee

Ihana emäntämme Carolyn baptistikirkkonsa edustalla. Kirkossa käyminen on siis etelässä eli Bible Beltillä erittäin tärkeää ja se onkin usein lähinnä tapa ja sosiaalinen tapahtuma. Monet ovat tosin ihan kiihkouskovaisia, ja monissa kirkoissa ihmiset puhuvat kielillä ja käyttävät jumalanpalveluksissa jopa käärmeitä tehokeinona. Kuulin jopa tarinasta jossa eräs pappi oli saanut syytteen siitä että oli heittänyt käärmeen vaimonsa päälle karkoittaakseen pahoja henkiä. Aika huikeita juttuja, eikös? Etelässä totuus on tarua ihmeellisempää.

Tennessee 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s