Let it rain

Helteiden helliessä meitä niin täällä Suomessa, Arizonassa, kuin Alaskassakin on ainakin minun lohdullista muistella viileämpiä, raikkaampia ilmastoja. Ketchikan sijaitsee Juneausta etelään, noin 300 mailin päässä ja sinne pääsee parhaiten lentäen tai lautalla. Olenkin laskeutunut Ketchikaniin lukuisia kertoja matkalla Seattleen tai takaisin Juneauhun. Joskus voi myös jäädä lentokoneesta pois saarella jossa lentokenttä sijaitsee, ja hurauttaa lossilla yli kaupungin puolelle. Tämänlaista herkkua ei enää taitaisi ollakaan jos Gravina Islandin siltahanke olisi aikoinaan mennyt läpi, ja jos Sarah Palin ei olisi ratsastanut USA:n presidentinvaaleissa vuonna 2008 maineellaan “Bridge to Nowhere” -siltahankkeen nujertajana.

As the heat wave is making us unbearably hot and bothered both in Finland, Arizona and Alaska, it’s at least for me relieving to think about cooler, breezier climates. Ketchikan lies south of Juneau, about 300 miles away and is most conveniently reached by plane or ferry. I’ve landed in Ketchikan dozens of times on my way to Seattle or back to Juneau. Sometimes you can also get off the plane on the island where the airport is located and catch the ferry over to the town’s side. This kind of a treat might not even exist if the proposed Gravina Island Bridge project would have been realized and Sarah Palin hadn’t gloated with cutting pork barrel spending on the “Bridge to Nowhere” during the Presidential Election in 2008.

Untitled

Alaska Airlinesin ikkunasta on kiva katsella maisemia kun pilvet ovat kerrankin teillä tietämättömillä.

It’s nice to look at the views from the Alaska Airlines window, when the clouds are somewhere far away.

Ketchikan

Tätä on Ketchikan kauneimmillaan. Ketchikan on tunnetusti Alaskan sateisimpia paikkoja, ellei jopa kaikkein sateisin. Hymisen aina jenkkien tutkimuksille USA:n sateisimmasta kaupungista. Viimeksi voittajaksi julistettiin Mobile, AL, kun kaukaista Ketchikania ei tietenkään otettu laskuissa huomioon. Ketchikanissa sataa Mobileen verrattuna nimittäin moninkertaisesti – sateita putoaa taivaalta lumet mukaan lukien lähes 200 tuumaa vuodessa ja sadepäiviä on kunnioitettavat 228, kun taas Mobilessa 67 tuumaa ja sadepäiviä 59. Voisitteko vielä kuvitella asuvanne Ketchikanissa?

This is quintessential Ketchikan. Ketchikan is famously known as one the rainiest places in Alaska, if not THE rainiest. I’m always gleeful when the lower 48 announce the rainiest city in the US. Last time the winner was Mobile, AL, when Ketchikan was not taken into consideration at all. In Ketchikan it rains several times as much as in Mobile – nearly 200 inches including snow with 228 days of precipitation, compared to Mobile’s 67 inches and a mere 59 days. Could you still imagine living in Ketchikan?

Untitled

Ketchikanissa toteemitaide kukoistaa ja lempivärini turkoosi on näyttävästi esillä.

Totems thrive in Ketchikan and my favorite color turqoise is prominently featured.

Arctic Bar

Ja mites tämä mainoskyltti. Keskity katsomaan karhuja, niin ehkä sinäkin huomaat miten hyvä huumori alaskalaisilla on. Home of the Happy Bears.

And how about this sign. Concentrate on the bears and maybe you will get the great Alaskan sense of humor. Home of the Happy Bears.

Untitled

Ja keskellä virtaa joki…

A river runs through it…

Burger Queen

Ketchikanissa sijaitsee harvinainen Burger Queen. Varmasti kuninkaallinen ateria. Harmikseni se oli kiinni kuvaa otettaessa.

In Ketchikan you can find the rare Burger Queen. A royal meal for sure. Unfortunately it was closed when taking pics.

Untitled

Vaikka Alaskalla onkin historiaa venäläisten kanssa, ei KGB suinkaan viittaa heihin, vaan tarkoittaa vain Ketchikan Gateway Borough.

Even if Alaska has some history with the Russians, KGB doesn’t refer to them at all, but simply means Ketchikan Gateway Borough.

Untitled

Veneily on yhtä tärkeää kuin Juneaussa, ellei jopa tärkeämpää. Vuoret ovat selvästi pienempiä ja erinäköisiä.

Boating is as important as in Juneau, if not even more so. The mountains are significantly smaller and different.

Untitled

Lentomatkalla kotiin voi taas ihailla pimenevää kesätaivasta ja vuorimaisemaa pilvien yltä. Until we fly again!

On the flight home you can again admire the darkening summer sky and the mountain views above the clouds. Until we fly again!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s