Downtown L.A.

Täällä lasketaan päiviä Cali-matkan alkuun ja onnekseni voin todeta, että niitä on jäljellä enää tasan 22. Tämän kertaiseksi Travel Thursdayksi löysin kasan ig-kuvia Los Angelesin Downtownista edelliseltä reissulta. Ja samalla vähän yhteenvetoa siitä mitä kaikkea Losin mittapuulla erilaisesta Downtownista löytyy.

I’m still counting down the days to our Cali-trip and today I can say that only 22 remain. For this week’s Travel Thursday I found a stack of instagram pics from Downtown LA from my previous visit. Here is a quick review of what you can find in the un-Los Angeles-like Downtown area.

LAdowntown2

Downtownin kupeessa Chinatownin kulmalla sijaitsee ihana omintakeinen Philippe’s. Philippe’sin jonot ovat legendaariset ja tiskiltä tilataan french dip -leipiä, sitruunamarenkipiirakkaa ja violetiksi värjättyjä kananmunia. Kassalla myydään myös parhaimpia farkkukankaasta tehtyjä kangaskasseja, ja sellainen kulkee edelleen mukanani monta kertaa viikossa.

Close to Downtown, on the corner of Chinatown you will find the wonderfully quirky Philippe’s, which boasts legendary long lines to the counter where you’ll order your french dip sandwich, lemon meringue pie and purple dyed eggs. The cashier also sells the best tote bags ever, made from thick denim and one of them still travels with me many times a week.

LAdowntown1

Union Station on itsessään hieno nähtävyys ja kadun toisella puolella voi ihastella käsitöitä ja turistikamaa pienen pienellä pätkällä Meksikoa, jota myös Olvera Streetiksi kutsutaan. Pilvenpiirtäjät pilkottavat jo lähistöllä.

Union Station is in itself a great sight and by crossing the street you can admire arts, crafts and souvenirs on a small stretch of Mexico, which they also call Olvera Street. The skyscrapers can already be spotted close by.

LAdowntown3

Vain kymmenisen vuotta vanha hopeisen aaltoileva Walt Disney Concert Hall on erittäin näyttävä rakennus ja sen huomaa jo kaukaa auringossa välkehtivästä pinnasta. Takapihalla voi käydä kastelemassa käsiään Lillian Disney Memorial Fountain -suihkulähteessä, jonka rakennuksen arkkitehti Frank Gehry on taiteillut Lilly Disneyn muistolle. Lähistöllä voi myös käydä tutustumasssa 500 Days of Summer -elokuvasta tuttuun Angels Knoll Parkiin ja matkustaa ylös tai alas pienellä Angels Flight -funikulaarilla. Alaspäin mennessä ihastuttava Grand Central Market on heti kadun toisella puolella. Itse tykkään ostaa sieltä bobaa, eli bubble teetä. Matkaseura valitsi tällä kertaa kirkkaanväristä jäätelöä.

The merely 10-year old Walt Disney Concert Hall is a very attractive building with its ondulating silvery shapes and can be spotted from afar by its surface gleaming in the sun. In the back yard you can get your hands wet in the Lillian Disney Memorial Fountain, which the building’s architect Frank Gehry has sculpted in the memory of Lilly Disney. Close by you can also familiarize yourself with Angels Knoll Park, made famous by the movie 500 Days of Summer and ride up or down with the tiny Angels Flight -funicular. When going downward, the delightful Grand Central Market is right across the street. I like to buy boba, or bubble tea there. My travel companion opted for some brightly colored ice cream.

LAdowntown4

Jos vielä mielii nähdä muita elokuvista tuttuja paikkoja voi käydä kääntymässä Bradbury Buildingissä, jossa on kuvattu lukuisia pätkiä. Downtownissa ehkä parasta on se, että Losin mahdottomuudelta tuntuvassa liikennesumassa voi kerrankin kävellä joka paikkaan. Varaa mukaan hyvät kengät sillä alue on mäkistä ja ilma saattaa olla kuumaakin kuumempi. Nähdään pian Downtown!

Vielä ehtii mukaan Instagram Travel Thursdayhin! Tee postaus instagram-kuvia käyttäen ja käy lisäämässä linkki postaukseesi esim. Destination Unknown -blogiin!

If you still want to see other famous spots from movies, you can have a turn at the Bradbury Building, where they’ve filmed countless reels. The best part about Downtown is probably that in the seemingly endless mass of LA traffic you can for once walk everywhere. Bring a comfy pair of shoes, because the area is full of hills and the weather can be hotter than hot. See you soon Downtown!

You still have time to join Instagram Travel Thursday! Write a post using instagram pics and link it to the collection of posts on Destination Unknown among others!

 

24 thoughts on “Downtown L.A.

 1. I just spent the most wonderful weekend in DTLA and your photos just made me miss it so much! Have a wonderful time when you come visit.

  Like

 2. Fab photos, can't even remember the last time I went to downtown LA, so this trip was a great one down the memory lane!

  Like

 3. Looks like fun! I've never been, somewhat intimidated. Funny though considering some of the other cities that I have visited 🙂

  Like

 4. Amazing photos once again! Can't wait to hear more about your trip! It's way too long from my last visit to California… Ja pikaisesti suomeksi, muistaisitko jatkossa linkata myös järjestäjien (edes yhden) sivuille, että mahdolliset muutkin lukijat löytäisivät kamppiksen ja mahdollisesti lähtisivät mukaan. Kiitos! 🙂

  Like

 5. Thanks, an overload of Cali-pics coming up very soon. :)Ja sorry, loma-aivo täällä hei… lisään heti tuonne postaukseen!

  Like

 6. You shouldn't be intimidated! I think the most scared I've ever been while traveling was in Athens, Greece. LA has always treated me well. 🙂

  Like

 7. Wow mitä kuvia, näitä on ihana katsella kun niitä on sulla aina niin monta, enkä ole vieläkään päässyt itse tuonne päin maailmaa ollenkaan!

  Like

 8. Komppaan Veeraa, kiva kun sulla on aina ihan kasa näitä kuvia täällä. Saa tällainenkin, joka ei ole koskaan Jenkeissä käynyt, rutkasti uutta tietoa ja vähän käsitystä siitä, mitä kaikkea sieltä löytyy!

  Like

 9. Ihana LA! Ja sä oot lähdössä sinne (uudelleen) ihan pian? Voi mä oon niiiin kade 😉 Olisin ehkä sata kertaa mieluummin aurinkoisessa Kaliforniassa kuin täällä sateisessa pohjolassa! Ja muutenkin, kiva kaupunki 🙂

  Like

 10. I've never been to L.A. at all and your photos make the downtown area look so inviting! Enjoy your California trip!!

  Like

 11. This is a different side of LA than I saw when i was there – especially all that greenery. Have a wonderful time. Send me a postcard 😉

  Like

 12. Sorry Leigh, I accidentally deleted your comment… :(Leigh said:"I've not been to LA. I love these photos. Thanks again for linking up with us again this week.

  Like

 13. Tänään lähtöön tasan 3 viikkoa. Ei voisi tulla parempaan saumaan… kaksi vuotta (jo!) viime kerrasta ja ikävä on takaisin. 🙂

  Like

 14. Thanks! I love sending postcards actually… I make an effort to do so every time I travel. And LA is surprisingly green when you find its best bits, easier if you have local friends… 🙂

  Like

 15. I have not had the opportunity to explore downtown LA yet (I only pass through on connecting flights) and maybe now there might be reason to spend a day in the area.I want to see what all the fuss is about at Philippe's.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s