Point Retreat, Alaska

Tärkeimmät ensin… Tämä on blogin 100:s postaus. Jihuu! Kiitos, että olette täällä. Mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa tätä kuin postata jotain sydämestäni, eli Alaskasta. Lisäksi tänään vietetään Alaska Dayta, jolloin muistellaan Alaskan siirtymistä Venäjältä Yhdysvalloille vuonna 1867. Nämä kuvat tulivat äskettäin mieleen lukiessani Inkan viimeisintä postausta. Vaikka nämä ovat jo muutaman vuoden takaa, ajattelin niiden piristävän päivää.

Oli kesä 2010, kun palasin muuttoni jälkeen toista kertaa Alaskaan kesä-heinäkuun vaihteessa parhaan ystäväni häihin. Tämä onkin mielestäni paras mahdollinen aika vierailla Alaskassa, kun kelit ja luonto ovat parhaimmillaan ulkopaikkakuntalaiselle. Kaakkois-Alaskan luonnon parhaita paloja ovat ehdottomasti merimaisemat, vuoret ja valaat. Ja niitä pääsikin näkemään toden teolla sinä päivänä kun sain kutsun lähteä lukioaikaisen ystäväni mukaan valasristeilylle, jonka kapteenina hän toimi useamman vuoden ajan. Welcome aboard Allen Marine!

First things first… This is the blog’s 100th post. Yahoo! Thanks for being here. What would be a better way to celebrate this, than to post something from my heart, aka. Alaska. Today is also Alaska Day, which commemorates the formal transfer of Alaska from Russia to the US back in 1867. I came to think of these pictures as I read Inka’s latest post. Even if they’re from a few years ago, I thought they might brighten your day.

It was the summer of 2010 when I returned to Alaska in June-July, for the second time after my move to attend my best friend’s wedding. It’s probably the best possible time to visit Alaska, because the weather and the nature are totally showing off. The best part of Southeast Alaska’s nature are definitely the ocean views, the mountains and the whales. And they were all to be seen on this day, when I got an invitation to join my friend from high school on this whale watching cruise, which she captained for several years. Welcome aboard Allen Marine!

IMG_5206-3

Miekkavalaat ovat kenties maailman kuuluisimpia valaita. Toki niitä voi käydä katsomassa mm. Sea Worldissa, mutta kauneimmillaan ne ovat luonnonvaraisina,  ja luonnossa niiden kuuluisikin saada pysyä, kuten juuri Alaskan vesillä, jossa ne elävät usein ryhmissä ja perheen kesken. Kaunis ulkomuoto voi olla harhaanjohtava, sillä nämä ovat todellisia petoeläimiä, jotka saalistavat joukossa jopa itseään suurempia valaita.

Killer Whales or Orcas are perhaps the most famous whales in the world. Of course you can go see them in Sea World, but they are most beautiful seen in their natural habitat, where they should always remain, like in Alaskan waters, where they often live and travel in pods among family. The beautiful appearance can be deceitful, since they are true predators and in groups they can even hunt for other larger whales.

20100708-IMG_4895-2

Katamaraanit ovat käteviä aluksia Alaskan vesillä. Tämä kyseinen alus on rekisteröity Alaskan entiseen pääkaupunkiin Sitkaan, jossa muuten suomalaissyntyiset kuvernöörit Etholén ja Furuhjelm vaikuttivat Venäjän hallinnon aikana.

Catamarans are handy vessels on Alaskan waters. This vessel in question is registered to the former Alaskan capital Sitka, which by the way hosted Finnish born governors Etholén and Furuhjelm during the times of the Russian regime.

UntitledIMG_4926

Kaukaisuudessa siintää Juneaun naapurikaupunki Auke Bay.

Juneau’s neighboring city Auke Bay can be seen in the distance.

Untitled

Ystäväni ohjaa katamaraania tottunein elkein. Heidän peri-Alaskalaisessa perheessään kapteenius kulkee suvussa.

My friend steers the catamaran with a steady hand. Being a captain runs in their Alaskan Grown family.

IMG_496920100708-IMG_4963

Valkopääkotkat ovat Alaskassa jokapäiväinen näky. Näitä tilanteita varten olisi joskus kiva omistaa kunnon teleobjektiivi.

Bald eagles are a daily standard in Alaska. For these occasions it would sometimes be nice to own a proper telephoto lens.

Untitled20100708-IMG_4981

Sentinel Islandin kivikkoiset rannat ovat nähneet lukuisia haaksirikkoja. Edellisen puisen majakkarakennelman korvasi art deco -tyylinen majakkarakennus vuonna 1935. Sentinel onkin sopiva nimi saarelle ja majakalle, sillä se tarkoittaa englanniksi vartijaa, vartiomiestä. Sellainen majakanvartija asuttikin aikoinaan tätä majakkaa vuoteen 1966 asti, jolloin se automatisoitiin.

The rocky beaches of Sentinel Island have seen their fair share of shipwrecks. The previous wooden shack of a lighthouse was replaced with an art deco styled lighthouse in 1935. Sentinel is actually a fitting name for the island and the lighthouse since it includes the meaning guard, keeper. A lighthouse keeper actually lived in this lighthouse until it was automated in 1966.

IMG_5084

Lynn Canalin vesillä näkyy lukuisia pieniä kalastusveneitä.

Numerous fishing boats can be spotted in Lynn Canal.

Untitled

Maantieteellisestä sijainnista riippumatta merileijonat viihtyvät yleensä poijuilla ja laitureilla, josta kaveri on helppo työntää veteen kahinan päätteeksi.

Indifferent of the geographical location, sea lions usually thrive on buoys and docks, where it’s easy to push a buddy into the water when going gets tough.

Untitled20100708-IMG_5093

Harvinainen herkku muualla maailmassa, mutta aika tavanomainen kokemus Alaskassa on nähdä ryhävalas tai sen pyrstö. Jokaisen ryhävalaan pyrstö on uniikki, ja monet koruliikkeet myyvät hopeisia pyrstökoruja muistoksi turisteille.

A rare treat elsewhere in the world, but a pretty ordinary experience in Alaska is to see a humpback whale or its tail fin. Every tail fin is unique and many Alaskan jewelry stores sell silvery tail fin pendants as souvenirs to all the tourists.

IMG_5154Untitled

Sokerina pohjalla on kuva Point Retreatin majakasta ja takana siintävästä Juneau Icefieldistä. Liki Sveitsin kokoiselta jäätikköalueelta löytyy lähes 150 erikokoista jäätikköä, joista etummaisena näkyy Juneaun kuuluisa Mendenhall Glacier. Näihin vaikuttaviin Point Retreatin maisemiin kelpaisi taas joskus itsekin paeta arkea, kuten teki muuan Joseph Whidbey vuonna 1794, kun hän pakeni alkuperäisväestöä eli Tlingitejä saarelle taistelun ajauduttua kirjaimellisesti karille.

Icing on the cake is a picture of the Point Retreat Lighthouse with the Juneau Icefield as a backdrop. The icefield is nearly the size of Switzerland and home to around 150 glaciers of different sizes, along with Juneau’s famous Mendenhall Glacier. These spectacular views of Point Retreat could serve as a welcome refuge from daily troubles, as they did to Joseph Whidbey in 1794, when he retreated to the island after his battle with the area’s native Tlingits literally hit the rocks.

 

12 thoughts on “Point Retreat, Alaska

 1. Ihana postaus Kea! Sydämeni on tainut jo lähteä Alaskan reissulle, kuinkakohan pian sitä pääsisi itse perässä 😀 -Milla

  Like

 2. Huh huh, miten vaikuttavaa. Vitsi sulla on mielettömiä muistoja sydämessä loppuelämäksi. Ja tuo eka kuva on unreal. Mää oon kerran koittanut kuvata valaita, ja eihän niistä voi saada muuta kuin superhyvällä tuurilla sen pyörstön kuvaan 🙂

  Like

 3. Ihan sairaan makeita kuvia, ja mun mielestä Alaskan matkailutoimiston pitäs kohta alkaa maksaa sulle jotain provikkaa sillä oon aina uudelleen ja uudelleen vakuuttunut siitä että sinne käy tämän tytön tie vielä joskus.

  Like

 4. Joo mun sydän ei oo ikinä tainnu poistua tuolta, muuta kuin joskus hetkittäin silloin kun se pomppaa mun kurkkuun. Haha. Ainakin sydän pääsee matkalle silloin kun mä en. (:

  Like

 5. On muistoja, välillä tekee niin kipeetä ajatella miten elämä olis sittenkin voinu mennä eri tavalla. Onneks on tää blogi ja pääsee täällä itekseen sentään fiilistelemään mun toista kotia. <3Joo on mulla valaista muitakin kuvia, täytyy joskus kattoa jos laittais enemmänkin. (:

  Like

 6. Joo ne vois kustantaa mulle muutaman matkan. Hahah. Oon nimittäin maksanu Alaska Airlinesille elämäni aikana aika pitkän pennin. (:

  Like

 7. Aivan mielettömän ihana postaus! Ja majakkakin, voi että. Tulit muuten mieleen, kun Helsinki Adventure Nightissa näytettiin Chasing Ice, siinä käytiin kuvaamassa mm. Alaskan sulavia jäätiköitä. Ei mikään hyvän mielen pätkä, mutta täyttä asiaa ja Alaskaa. Kannattaa tsekata, jos vaikka olisit käynyt jossain samoilla huudeilla kuin nuo kundit. (:

  Like

 8. 🙂 itse asiassa niitä majakoita on tässä kaks… toinen ei vaan näytä "perinteiseltä" majakalta. ja täytyy joskus tsekkaa toi pätkä.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s