Hearst Castle

En oikeastaan pidä museoista. Olemassa on kuitenkin muutama poikkeus, varsinkin jos niissä voi vierailla ulkosalla. Yksi suosikeistani löytyy San Simeonista, Highway 1:n varrelta Kaliforniasta. Yllättäen se näyttää joissain kohdissa jopa kreikkalaiselta temppeliltä, espanjalaiselta kirkolta tai roomalaiselta kylpylältä. Se on tottakai Hearst Castle, toiselta nimeltään “La Cuesta Encantada” – lumottu kukkula.
I’m not much for museums. However there are a few exceptions, especially if they can be visited outdoors. One of my all time favorites can be found in San Simeon, along HWY1 in California and quite surprisingly it could in some spots actually pass for a Greek temple, a Spanish church or a Roman spa. It is of course the Hearst Castle, otherwise called “La Cuesta Encantada” – the enchanted hill.

Untitled
Untitled

Tämä linna, jota Hearst aikanaan kutsui ranchikseen, oli hänen ja hänen rakastajattarensa Marion Daviesin valtakuntaa. Täältä ei puuttunut mitään, ja Hearst käyttikin miljoonia tuodakseen maailmalta kaikkea mitä keksiä saattoi, eläintarhansa harvinaisista villieläimistä espanjalaiseen ja italialaiseen taiteeseen. Täältä löytyy jopa oma elokuvateatteri, jossa Hearstin kuuluisat vieraat viettivät iltojaan isännän toiveesta, tai jopa vaatimuksesta.
This castle, which Hearst in his time called his ranch, was his and his lover Marion Davies’ kingdom. It was a kingdom of abundance, lacking nothing and Hearst spent millions importing items from the all over the world whether to fill his zoo of wild animals or his precious collection of Spanish and Italian art. He also had his own movie theater, where his famous guests spent their evenings according to their host’s wish, or even demand.

Untitled Untitled Untitled

Vierailin täällä ensimmäistä kertaa herkässä kuudentoista vuoden iässä. Jo silloin paikka teki minuun heti lähtemättömän vaikutuksen. Linna oli yhtä vaikuttava edelleen, joskin maisemat ja merinäkymät mäen päältä olivat jos mahdollista vieläkin hienommat kuin muistin. Toinen asia joka jäi tällä kerralla mieleen oli oppaamme uskomaton ammattitaito ja tiedon määrä. Näin fantastisia persoonia olisi mukava tavata asiakaspalvelussa muuallakin.
I visited here for the first time at the tender age of sixteen, when the place already made an indelible impression on me. The castle was now equally impressive, though I must say the scenery and the ocean views were if possible, even nicer than I’d remembered. Another thing which stuck with me this time around was the workmanship and the amount of information our guide had. It would be a pleasure to enjoy personalities like this in customer service elsewhere as well.

Untitled Untitled

Hienoimpia osia tästä linnasta ovat varmastikin sen lukuisat uima-altaat ja lähteet. Kuvittele olevasi William Randolph Hearstin vieras täällä aikanaan, jolloin paikalle lennettiin yksityiskoneella Los Angelesista, päivät vietettiin uima-altaalla lekotellen ja ihaillen elämää hänen omassa eläintarhassaan. Iltaisin syötiin illallista yhdessä ja katsottiin elokuvia yksityisnäytöksinä pienessä leffateatterissa. Nykyään jos onni osuu kohdalle, saattaa sitä nähdä kaukaisuudessa Hearstin seeproja, jotka kuulemma edelleen elelevät näillä kukkuloilla.
The most magnificent parts of this castle must probably be it’s numerous pools and springs. Imagine being one of William Randolph Hearst’s guests here back in the days, flying over in his private plane from Los Angeles, lounging by the pool during the day, admiring his own collection of zoo animals, eating fancy dinners at night and catching a movie in a private little movie theater. Nowadays if you’re lucky, you might still catch a glimpse of a zebra in the distance, as they still roam the hills according to legend.

Untitled Untitled

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta. Lue ohjeet täältä ja kurkkaa myös järkkääjien blogit: Destination Unknown, Kaukokaipuu ja Running with Wild Horses.
This post is part of Instagram Travel Thursday. More info here. Also check out some of the organizers: Destination Unknown, Skimbaco Lifestyle and House of Anaïs.

 

16 thoughts on “Hearst Castle

 1. Wau, melkoinen museo! Itse kyllä tykkään museoista, mutta tuntuu, että tuosta tykkäisin erityisen kovasti! Ei tule kyllä yhtään Yhdysvallat mieleen tuon arkkitehtuurin takia, vaikka nuo ihanan pitkät palmupuut vihjailee hieman Kaliforniasta 🙂

  Like

  1. Tulee kyllä ihan välimerellinen fiilis tuolla, todellakin! Tykkäsin kyllä aiemmin museoista, ja etenkin taiteesta ja historiasta, mutta viime aikoina ulkoilma on houkuttanut entistä enemmän. 🙂

   Like

 2. Yhdistelmä uima-allasta ja yksityiskonetta voisi olla ihan mukavaa vaihtelua meidän reissuihin… 🙂 Itse olen huomannut usein toistavani samaa – museot eivät niin hirveästi kiinnosta, mutta kun niissä vierailen, nykyään informaatio on usein esitetty tosi mielenkiintoiseen tapaan ja nautinkin niistä täysillä. Mun pitäisi varmaan ottaa suunnitelmaksi käydä enemmän museoissa että saisin tämän pienoisen "museo infon" selätettyä. Oli kiva taas nähdä messujen aikaan, ja toivottavasti näemme pian uudestaan!

  Like

 3. Huh, ihan huikean näköistä! En vaan voi millään käsittää että tää paikka löytyy jenkeistä, miten siellä voi olla jotain tollaista?

  Like

  1. Sanos muuta! No Hearst käytti kuitenkin omaisuuden kaikenlaisen ulkomaalaisen taiteen ja tavaran keräilyyn. Se mikä on uskomattominta on mun mielestä se miten kaikki tavara ennen vanhaan kuljetettiin tuonne kaukaisen nyppylän päälle ja millä pelillä lennätettiinkään Euroopasta asti. Suurudenhullu on suuruudenhullu ja nyt siitä nauttii sentään kaikki matkailijat eikä herran perilliset itse.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s