Along the Firehole River

US Highway 89 kulkee Kalliovuoria sivuuttaen lähes koko matkan pohjoisesta etelään. Yellowstonen kansallispuiston läpi kulkeva tienpätkä yhdistää puiston ulkopuoliset osuudet sellaisella nähtävyyksien tulvalla, että melkein hengästyttää. Tämän tien varrelle tulen varmasti vielä palaamaan. Tie kulkee Firehole-jokea pitkin ja sen molemmin puolin avautuu upeita maisemia ja nähtävyyksiä. Nämä eivät kuitenkaan ole niitä joita näkee amerikkalaiseen tyyliin kätevästi autosta, vaan niitä varten pitää hieman kävellä, pysähdellä ja tutkiskella. Old Faithfulin purkautumista täytyy parhaimmillaan odotella jopa satojen muiden ihmisten joukossa, vaikka meille sattui niin hyvä tuuri, että tämä luotettava n. 90 minuutin välein suihkuava geysiri oli juuri aloittamassa showtaan meidän saapuessa paikalle. Siitä kokosinkin postauksen loppuun pienen gif-kuvan, jotta pääsette oikeasti näkemään kuinka korkealle se nouseekaan.

US Highway 89 runs pretty much all along the Rocky Mountains from North to South. The section which spans the Yellowstone National Park combines the two stretches of road outside of the park with such mind boggling abundance of sights, that I will for sure return to this road some day. The road runs along the Firehole River and there are sights and attractions on both sides to see. These sights are not the regular American kind which you often can simply witness from the car, but ones you have walk to, stop and admire. You even have to wait a while for the Old Faithful to go off among hundreds of other people, though we actually got so lucky that this faithful friend, which goes off every 90 minutes or so, was just about to start its next showing as we arrived. I put together a little gif at the end of the post, so you can see for yourself how tall the geyser actually is.

IMG_6596
IMG_6612

Grand Prismatic Spring on yksi Yellowstonen tunnetuimmista nähtävyyksistä, mutta valitettavasti sen näkeminen osoittautuu paikan päällä yllättävän vaikeaksi sen suuren koon vuoksi. Se onkin Yhdysvaltojen suurin ja koko maailman kolmanneksi suurin kuuma lähde. Sen läheisyydestä löytyy myös monta muuta kiintoisaa kuumaa lähdettä ja vaikka me emme uskataneet lähteä metsään kuikuilemaan lähdettä korkeuksista, on se varmasti myös mahdollista jos tuntee oikean reitin. Grand Prismatic Springin erottaa muista lähteistä sen huikaisevan oranssin reunavärin perusteella, joka on eri bakteeriorganismien aikaansannosta mineraalirikkaassa vedessä.

IMG_6600

The Grand Prismatic Spring is undeniably one of the most famous sights of Yellowstone, but unfortunately seeing it as a whole presents itself as somewhat of a problem due to its large size. It is actually the largest hot spring in the US and the third largest in the world. There are many other interesting hot springs nearby, and even if we didn’t dare head out into the woods to peer at the spring from a higher elevation, it is probably possible if you know the right way. You can definitely tell the Grand Prismatic Spring apart from the others by its vivid orange color, which is due to the different bacterial organisms in mineral rich water.

IMG_6609
IMG_6606
IMG_6594
IMG_6588
IMG_6617
IMG_6619
IMG_6584
IMG_6587
IMG_6581
IMG_6399

Kuumien lähteiden läheisyydestä bongasimme myös peuroja, jotka viettivät rauhassa aikaansa niityllä ja joenvarressa. On jokseenkin uskomatonta ajatella, että tämä sama joki sivuuttaa kaikkia näitä paikkoja. Joen varrelta löytyi myös mahtava uimapaikka, jossa ihmiset näyttivät toden teolla viihtyvän. Olisimme pysähtyneet itsekin pienelle pulahdukselle, mutta parkkipaikan löytäminen kapean tien varresta oli tänä kesäpäivänä yllättävän vaikeaa.

Close to the hot springs we also spotted some deer, which leisurely spent their time in the meadow and by the river. It’s amazing to think that this same river runs along all these places. We also found a cool swimming hole on a side road, where people were truly enjoying themselves. We would’ve stopped there for a little dip ourselves, but finding a parking spot along the narrow road on this hot summer’s day was easier said than done.

IMG_6475
IMG_6464
IMG_6411
IMG_6507
IMG_6535

Old Faithful on jo sen luokan nähtävyys, että parkkipaikan suuruus oli jo hiukan ahdistava. Ihmettelimme miksi parkkipaikkaa oli niin vaikea löytää, kunnes tajusimme saapuneemme paikalle noin kymmenen minuuttia ennen purkausta. Kreivin aikaan! Purkautuesssaan geysiri voi suihkuttaa 14 000 – 32 000 litraa kiehuvaa vettä 30-50 metrin korkeuteen usean minuutin ajan. Aikamoista!

Old Faithful is the sort of sight which makes the size of the parking lot already a bit distressing. We were wondering why we were having such a hard time finding a parking spot, until we realized we had arrived about 10 minutes before showtime. In the nick of time! When the geyser erupts, it can spew up to 3,700 to 8,400 gallons of boiling water up to a height of 106 to 185 feet. Oh man!

IMG_6534

8 thoughts on “Along the Firehole River

  1. Teidän pitää ehdottomasti päästä tuonne. Teidän lapset tykkäis varmasti kuin hullut puurosta. Ja voit sanoa miehelle, ettei oo pakko yöpyä teltassa… koska löytyyhän tuolta muunlaista majoitusta myös. Kannattaa vaan suunnitella ja varata ajoissa!

   Like

  1. Joo, tuolla Yellowstonessa tuntui siltä että kaikki liikenneruuhkat johtui siitä että tien poskessa oli jonkinmoinen eläin. Yleensä just peura, biisoni tai karhu. Jotkut vaikutti villiintyvän noista eläimistä ihan täysin ja vietti koko iltapäivän tien poskessa retkituolissa istuen kiikarit ja kamera sylissä odottaen oikeaa hetkeä. 🙂

   Like

  1. Täytyy taas paneutua noiden gifien maailmaan enemmän. Tää oli nyt tällänen pikaversio netissä… ja kiitos Milla. ♥ Tiedän tasan mitä Amerikkakuume tarkoittaa, mut valitettavasti se on parantumaton, elinikäinen tauti. Eli valmistaudu siihen. 😉

   Like

 1. Muistuttaa niin Islantia mutta ei kuitenkaan. Yellowstone on ihan ykköskohde jos Amerikkaan lähdetään. Mun mies puhuu siitä vähintään kerran viikossa miten se haluaisi sinne. Old Faithfulkin näyttää olevan ihan eri sfääreissä kuin Islannin Geysir ja Strokkur. Ihana luonto ❤

  Like

  1. Joo myös Islannissa käyneenä voin kompata tuota, että muistuttaa muttei kuitenkaan. Suurimpana erona ehkä että Yellowstone on ihan tupaten täynnä puita, mitä ei Islannissa juurikaan näe. Teidän pitää kyllä ehdottomasti päästä tuolla käymään! Ja luonto tulee varmasti aina olemaan se ensisijainen syy miksi matkustan. ♥

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s