Mush!

Life is like a dog sled team. If you ain’t the lead dog, the scenery never changes.

— Lewis Grizzard

IMG_1128

Jostain kumman syystä olen parinkymmenen vuoden aikana Alaskassa käydessä ja oleillessa imenyt itseeni yllättävän paljon tietoa rekikoirista ja rekikoirakisoista. Joten kun saimme viettää päivän Kiruna Sleddog Toursin matkassa oli mukava päästä näkemään toimintaa käytännössä ja juttelemaan oppaidemme, yhden skotlantilaisen ja yhden italialaisen ajajan kanssa, jotka kertoivat meille lisää rekikoirien erityisestä maailmasta.

For some strange reason I’ve accumulated quite a lot of information about sled dogs and the fine art of dog sledding over the past twenty years that I’ve been visiting and living in Alaska. So when we got to spend the day with Kiruna Sleddog Tours, I was delighted to see some of the real action and to talk more about it with our hosts, a Scottish and an Italian musher, who gave us the facts about the particular world of dog sledding.

IMG_0900

Muistan lukuisia keskusteluja, joita olen käynyt vuosien varrella Alaskan isäni kanssa rekikoirista, sekä niiden perimästä ja oloista arktisissa olosuhteissa. Ensin täytyy ehkä paljastaa, että näitä koiria ei suinkaan pakoteta juoksemaan, vaan ne rakastavat sitä sydämensä kyllyydestä, ja koirat jotka eivät pärjää näissä oloissa annetaan pois niille paremmin soveltuviin koteihin. Rekikoirat eivät myöskään ole puhdasrotuisia, ei Siperianhuskyja, eikä Alaskanmalamuutteja, vaan sekarotuisia koiria, eli Alaskanhuskyja, jotka on jalostettu juoksemaan ja kestämään äärimmäisiä sääolosuhteita. Näitä koiria ei myöskään ole koolla pilattu.

I remember having countless conversations with my Alaskan dad over the years about sled dogs, their heredity and their lives in these arctic conditions. But first and foremost I probably have to state that these dogs aren’t in any way forced to run, but instead they love it with all their hearts and dogs who won’t cut it in these circumstances are re-homed to more appropriate homes. Sled dogs aren’t pure bred, not Siberian Huskies, not Alaskan Malamutes, but instead complete mutts, aka. Alaskan Huskies, which have been bred to run and endure extreme weather conditions. These dogs are also surprisingly small.

IMG_1297IMG_0896

Vaalea Rooney ja tummempi Earth viettävät ensimmäistä kauttaan reen edessä Abiskon kauniissa maisemissa. Ennen matkaan lähtöä on tunnelma malttamaton ja ehkä jopa stressaantunut. Koirat eivät millään malttaisi olla aloillaan, vaan haluaisivat jo lähteä matkaan. Meteli on aikamoinen, ja tunteet käyvät kuumina.

White-coated Rooney and the darker hued Earth are spending their first season sledding in the beautiful scenery of Abisko. Before heading out, the atmosphere is quite impatient and maybe even stressed. The dogs can’t seem to stay still and would already like to run. There is quite a lot of noise and things are getting heated.

IMG_0909IMG_0918

Vihdoin pääsimme matkaan! Kuljettajamme Fabio ohjasi valjakkoaan tottunein elkein. Universaalisti tunnetut komennot GEE (oikea) ja HAW (vasen) kaikuivat kun koirat ajautuivat uran viereen penkalle.

Finally we got on our way! Our musher Fabio was steering his team with ease. The universal commands GEE (right) and HAW (left) echoed, when the dogs drifted off the path and into the bank.

IMG_0948IMG_0955IMG_0973IMG_0980IMG_0985IMG_1000IMG_1005

Keskellä Torneträsk-järveä pidimme pienen tauon. Koirat rupesivat kiehnäämään lumessa ja olivat harvinaisen tyytyväisiä itseensä. Lumikin maistui virvokkeeksi.

We stopped for a break in the middle of the Torneträsk Lake. The dogs rubbed their faces in the snow and were very pleased with themselves. Snow was a good refreshment.

IMG_1019

Jazz, yllä oikealla, on kokenut rekikoira. Se on alunperin kotoisin Alaskasta ja on ollut mukana maailman tunnetuimmassa rekikoirakisassa Iditarodissa neljä kertaa. Se oli jopa osa John Bakerin voittajajoukkuetta vuonna 2011. Olin itsekin sattumalta Alaskassa juuri silloin, aikamoista eikö? Nyt Jazz viettää eläkepäiviään ottamalla iisisti Ruotsin Lapissa.

Jazz, above on the right, is a seasoned sled dog. She’s a true Alaskan and has run the world famous sled dog race, the Iditarod four times. She was even on John Baker’s winning team back in 2011. Incidentally I was also in Alaska at that time. We are practically soulmates, right? She’s now spending her retirement days taking it easy in Swedish Lapland.

IMG_1010IMG_1026IMG_1052

Rooney alkaa jo olla malttamaton ja haukahtelee innoissaan! Kauniit on hampaat nuorella koiralla…

Rooney is already becoming impatient and is barking away! This young dog has some pretty teeth…

IMG_1053IMG_1036

Alamo, vasemmalla, on myös kotoisin Alaskasta. Se on synnynnäinen laumanjohtaja. Saapuessaan Ruotsiin siltä puuttui pala korvasta joka näyttää kuvissa melkein photoshopatulta. Senja on Alamon uskollinen kumppani.

Alamo, on the left, also hails from Alaska. He is a born pack leader. When he arrived in Sweden he was already missing a part of his ear, which looks nearly photoshopped in pictures. Senja is Alamo’s faithful companion.

IMG_1071IMG_1075IMG_1078IMG_1098IMG_1123IMG_1126IMG_1163IMG_1156IMG_1177IMG_1184IMG_1202IMG_1204IMG_1220

Reissun jälkeen tunnelmat olivat huomattavasti levollisemmat. Koirat olivat raukeita ja rauhallisia ja nauttivat olostaan auringossa.

After our trip things were noticeably calmer. The dogs were languid and relaxed and just enjoyed themselves in the sun.

IMG_1234IMG_1231IMG_1246IMG_1255IMG_1257IMG_1269IMG_1275

Näiltä koirilta ei rakkautta puutu! Suurkiitos pojille tästä ikimuistoisesta kokemuksesta…

These dogs don’t lack affection! A big thanks to the guys for this unforgettable experience…

IMG_1283IMG_1296IMG_1298IMG_0864

Tämä reissu toteutettiin yhteistyössä Visit Swedenin ja Lapland Resortsin kanssa.

Our trip was done in cooperation with Visit Sweden and Lapland Resorts.

 

18 thoughts on “Mush!

 1. Voi KÄÄK miten upeita nää sun kuvat on ❤ Huskysafari on ollut mulla haaveissa toteuttaa jo pitkän aikaa, mutta se vielä odottelee aikaansa. Ehkä ensi talvena sitten, kun tänä talvena sain ensi kosketuksen poroajeluun. Nuo maisemat ja hauvat on kyllä upeita kaikki!

  Like

  1. Kääk, Elina miten ihana kommentti! 🙂 Poroajelulla en oo ollu vuosikausiin, olispa sellaisellekin kiva mennä taas pitkästä aikaa. Lumimaisemat ja vauhti on kyllä ehdottomasti se mun juttu ja tässä yhdisty kyllä just ne oikealla tavalla. Ihanat koirat oli tottakai plussaa!

   Like

  1. Tack Sofia! Det var ganska svårt att fotografera då hundarna sprang lösa till en början, men då vi stannade på isen och de hade redan lite lugnat ner sig var det betydligt lättare. Några av dehär bilderna blev också mina egna favoriter. Bilden på Earth o Rooney har jag på min Desktop som bäst. 🙂

   Like

 2. Mulla on taas selkeesti kommentoinnissa ongelmaa kun edellinen ei tullut läpi. Aivan ihanat kuvat! Koiravaljakkoajo on ollut meilläkin haaveena. Tänä talvena oli tarkoitus käydä yhdet kisat katsomassa, mutten ehtinyt. Joskus olisi hienoa päästä ajelulle. 🙂 Olet tehnyt tosi kattavan postauksen tästä teidän retkestä, kiitokset!

  Like

  1. Mikäköhän tossa kommentoinnissa on kun mulla ei koskaan oo SQS:ssä ongelmia? Ja kiitos, meni tovi tätä värkätessä. Mäkin menisin riemusta kiljuen uudestaan mukaan! 🙂

   Like

  1. Kiitos Annika, koiria on kai valjakossa yleensä jopa 5-6 paria eli 10-12, mutta joskus enemmän tai vähemmänkin.. Siihenkin on vielä tarkat määreet, että mitkä koirat pärjää valjakossa missäkin kohtaa. Tää oli musta aika havainnollistava kuva: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/a/aa/Mushing_graphicx.JPG. Ne oppii tekemään yhteistyötä pienestä pitäen. Jotkut koirista ei noista meidänkään valjakossa olleista tullu keskenään toimeen vaan ne piti ottaa kuljetuksesta eri aikaan ulos.

   Mun äiti just vinkkas mulle tästä ohjelmasta Areenassa. Tuli alkuillasta telkkarista… rupeen just itsekin kattomaan. 🙂

   http://areena.yle.fi/tv/2187529

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s