Roadside

Not till we are lost… do we begin to find ourselves…

— Henry David Thoreau

Saatuamme kaasupullot täytettyä Sortlandissa pääsimme vihdoin jatkamaan matkaa suunnitellusti. Nyt kun kaasua riitti myös lieden lämmittämistä varten, pystyimme pysäyttämään karavaanin ihan mihin tahansa ja keittämään päiväkahvit tai syömään lounasta auton takaosassa. Lofootit alkavat oikeastaan siitä missä E10-tien varrella alkaa pitkien tunneleiden suma. Pisin tunneli jota pitkin ajelimme oli yli 6 kilometriä pitkä Sørdalstunnelen, jonka jälkeen piti hetki siristellä että näköhermot palautuivat päivänvaloon. Tämän tunnelin jälkeen maisemat alkoivatkin pistää parastaan ja pääsimme vihdoin Lofoottien ja Pohjois-Norjan vuorimaisemien makuun.

After we got our gas bottles filled in Sortland we finally continued our journey as planned. With enough gas to use the stove, it was easy to stop our RV anywhere we wanted and make a cup of coffee or have lunch in the back of the car. The Lofoten islands actually begin where the long tunnels along E10 appear. By far the longest tunnel we drove through was Sørdalstunnelen, which was a whopping 6+ kilometers long. I had to squint my eyes for a bit afterwards to get reacquainted with daylight again. After this tunnel the scenery really opened up and we got to enjoy the mountainous views of Northern Norway that we had come here for.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s