Badlands

When a good man and a good woman
Can’t find the good in each other
Then a good man and a good woman
Will bring out the worst in the other
The bad in each other

— “The Bad In Each Other” by Feist

Viime aikoina mielessäni on pyörinyt hyvien ja huonojen vibojen merkitys elämään. Kuinka se minkälaisten ihmisten seuraan sitä hakeutuu vaikuttaa omaan elämänlaatuun ja siihen mitä muista ihmisistä saadut vibat ujuttavat omaan mieleen. Suomalaiset ovat tunnettuja siitä, että kaikki asiat nähdään jokseenkin negatiivisen kautta. Jotkut ihmiset löytävät ratkaisujen sijaan aina vaan lisää ongelmia. Toiset näkevät asiat melkolailla mustavalkoisina, kun taas toiset pystyvät näkemään harmaankin sävyjä. Olen itse ollut ajattelumaailmaltani aina aika harmaa. Minulla on voimakkaita mielipiteitä ja suhtaudun moneen asiaan intohimoisesti, mutta olen aina valmis näkemään asian toisenkin puolen, enkä ikinä haluaisi tuomita kenenkään muun näkemystä täysin.

Lately I’ve been pondering about the effect of good and bad vibes in one’s life. How the kind of people you gravitate towards really affects the quality of your life and what kind of thoughts plant themselves into your subconscious through the vibes you get from other people. Finns are known for seeing many things through the negative. Some people can only find more problems instead of solutions. Some see things mostly in black and white, whereas others are able to see several shades of gray. I have always been quite gray in my way of thinking. I often have strong opinions about things and am very passionate about a lot, but I’m always willing to see the flip-side of the coin as well and would never want to condemn someone else’s point of view completely.

Untitled

Badlandsit ovat saaneet nimensä siitä, että se oli entisaikoina ihmisille hankalaa maastoa. Lakota-intiaanit kutsuivat aluetta nimellä “mako-sica”, eli paha maa. Äärimmäiset lämpötilat, veden niukkuus ja tuulen tuivertama karuus määrittelevät tätä maisemaa. Paha maa ei kuitenkaan missään nimessä ole ruma. Kuivan keskeltä löytyy uskomattoman kauniita värejä ja muotoja. Ja vaikka nämä Etelä-Dakotan Badlandsit ovat kenties ne kaikista tunnetuimmat, eivät ne suinkaan ole maailmassa ainutlaatuisia. Badlands-muodostelmia löytyy monesta paikasta ympäri Yhdysvaltojen ja Kanadan. 

The Badlands have gotten their name from the fact that this earth was hard to live in and to move around in. The Lakotas called this area “mako-sica”, bad land. Extreme temperatures, the scarcity of water and the ruggedness of this earth define this landscape. This bad land is by no means ugly though. In the midst of aridity you’ll find incredibly beautiful colors and shapes. And even if these South Dakota Badlands are perhaps the most famous ones, they are however not unique in the world. There are several badland formations in many places throughout the US and Canada.

UntitledUntitledUntitledLaura_Badlands-1UntitledUntitled

Badlandsit ovat muodostuneet miljoonien vuosien ajan maan kerrostuessa eri tasoihin, jonka jälkeen eroosio on hoitanut loput. Eroosion vaikutukset näkyvät nykyään näissä kummallisissa kallioissa monivärisinä raitoina. Antaakseni jonkinlaista ajallista perspektiiviä tälle, muodostuivat nämä kerrostumat noin 47 miljoonan vuoden ajan. Sen jälkeen eroosio iski niihin hampaansa ja koversi niitä keskimäärin tuuman verran vuodessa. Tämä eroosio alkoi vasta puolisen miljoonaa vuotta sitten. Tästä voi siis päätellä että nämä eivät ole ihan uusia maantieteellisiä nähtävyyksiä. Karusta maastosta on löytynyt lukemattomia fossiileja. Muinaisina aikoina tämä maisema oli kovin erilainen ja täällä vaelsi sellaisiakin otuksia kuten sarvikuonoja, tapiirin näköisia oreodontteja, sapelihammaskissoja, hyeenan näköisiä creodontteja ja kolmivarpaisia muinaishevosia.

The Badlands have formed over millions of years, as earth deposited into layers, after which erosion took care of the rest. Now the process can be seen in these peculiar cliffs as multicolored stripes. To give this process some time-perspective, the deposits were formed over 47 million years. After that erosion dug its teeth into them and ground them down approximately an inch each year. What’s strange, this erosion only began half a million years ago. So one can deduce that these are not some of the newest geological wonders of the world. Many interesting fossil discoveries have been made here. In ancient times this landscape was very different from what it looks like today and a whole collection of creatures roamed this earth, such as rhinoceroses, tapir-like oreodonts, saber-toothed cats, hyena-like creodonts and three-toed prehistoric horses.

UntitledUntitledUntitledUntitledUntitledUntitledUntitledUntitledUntitledUntitledUntitled

Olen todennut että kunhan itsensä ympäröi hyvillä ajatuksilla, hyvillä ihmisillä ja halulla tehdä hyvää voi ajattelutapojaankin muuttaa. Ikävissäkään paikoissa ei ole vikaa, jos itsensä ympäröi ihmisillä ja asioilla jotka tekevät onnelliseksi ja levolliseksi. Rakastin asua ulkomailla, tulen aina pitämään amerikkalaisesta kulttuurista ja ihmisten kyvystä jutella mukavia tuntemattomien kanssa. Perustyytyväisyys ja kyky nähdä asioissa hyviäkin puolia on Jenkeissä kadehdittava asia monista epäkohdista huolimatta. Suomessa harmittelen joskus miksi asiat eivät ole niinkuin muualla. Toisaalta en vaihtaisi mitään. Täällä olen nyt onnellinen, niiden ihmisten kanssa jotka tekevät elämästä onnellista ja sitä mitä se on. 

Mitä mieltä olette negatiivisten ihmisten vaikutuksesta omaan suhtautumiseen ja minkälaisia ajatuksia nämä kuvat “pahasta maasta” herättävät teissä?

I have concluded that as long as you surround yourselves with good thoughts, good people and the will to do good, you can actually make a big difference on the way you think. There’s nothing wrong with being in the wrong place, as long as you surround yourself with the people and the things that make you happy and put you at ease. I loved living abroad, will always love the American culture and the way people small talk at ease with strangers. Being content and being able to see the good even in things gone wrong is something quite enviable to a Finn. On the other hand I wouldn’t chance my circumstances for anything. Here I am happy with the people who are meant to be making me happy. I’m so grateful for that.

What do you think about the influence of negative people on your own attitude and what kind of thoughts do these images of this “bad land” evoke in you?

 

6 thoughts on “Badlands

 1. Aivan älyttömän kaunista! Se tulee vaan kuvista mieleen. 🙂 Itse olen sellainen, että sisällä saattaa joskus myllertää paljonkin, mutta ulospäin koitan olla vaan viilipytty, Läheiset saa sitten nähdä sitä räiskyvämpää puolta välillä. Mutta siis pyrin välttelemään kaikkea mahdollista draamaa ja antaa tilaa myös erilaiselle tavalla ajatella ja tehdä. Aina voi oppia itsekin uutta niiltä, jotka ovat erilaisia ja toisaalta jos on sellaisia henkilöitä joiden kanssa ei vain mene yksiin niin sillohan voi vaan väistyä.

  Like

  1. Mä oon vanhemmiten tullu yhä enenevissä määrissä isääni. Se on sellanen viilipytty kun taas äiti on vouhkaaja. Ruotsalainen ja karjalainen. Mä oon kai siitä väliltä. Erittäin puhelias ja intohimoinen… mutta myös hyvin mietteliäs ja rauhallinen.

   Mulle on ehkä vaikeinta hyväksyä se, että ihmisiin joutuu välillä pettymään. Vaikka niitä luuliskin tuntevansa. Mä kun olisin loputtomiin valmis joustamaan, antamaan anteeksi ja juttelemaan asioista. Mutta jos toinen osapuoli ei anna yhtään periksi, ei pysty myöntämään tehneensä väärin, eikä pysty näkemään harmaan sävyjä en enää tiedä mitä tehdä. Onneksi näitä tulee vastaan harvoin.

   Like

 2. Olen melko nuoresta pitäen yksin kertaisesti katkonut siteet ihmisiin, joiden kanssa koen vain hakkaavani päätä seinään ja joiden läsnäolo saa vaan negatiivisia viboja aikaiseksi. Koskaan sitä ei ole tarvinnut mitään numeroa tehdä, enemmänkin kyse on ollut omasta henkisestä päätöksestä päästää irti. Eipä nuo yleensä ole jääneet roikkumaan lähistölle, joten elämää on voinut jatkaa helpommin hengittäen eteenpäin niiden kanssa joilla on väliä. Omassa suhtautumisessa löytyy siis pitkään harmaan sävyjä, mutta jos alan tuntemaan oloni hyväksikäytetyksi tai muuten vaan hölmöksi jonkun toisen takia, niin muutun jyrkästi musta-valkoiseksi. Badlandsistä löytyy näköjään paljonkin sävyjä. Maisema muistuttaa Marokon Atlasvuoria. Karun kuivaa ja kaunista, sekä aivan mielettömiä värisävyjä!

  Like

  1. Kiitos tästä Milla. Harvemmin oon joutunu omassa elämässä katkomaan välejä kehenkään. Onneks. Yleensä oon vaan iloinen ihmisistä ylipäätään. Ja etenkin niistä joita on kunnia kutsua ystäviksi. Marokkoon olis muuten kiva joskus mennä!

   Like

  1. Lana, I feel the same way. I’ve always lived by the ocean and being in cities with no access to the shore or being stuck between only tall buildings would suffocate me too!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s