Old Faithful

Syksyllä päätin postata kaikki viime kesän road tripin kokemukset järjestyksessä. Matkasta on nyt jo reilut neljä kuukautta, ja postauksissa etenen vasta yhdeksättä matkapäivää liki kolmestakymmenestä. Pitänee siis kiristää tahtia, jotta saan kaikki postaukset tehtyä ennen seuraavaa pidempää matkaani. Pysyttehän mukanani? Nyt päästäänkin tutustumaan Yellowstonen kansallispuiston parhaisiin paloihin. Tämä oli jo toinen kertani Yellowstonessa, joten mitään kovin yllättävää en osannut odottaa. Yllätyin silti. Kun maan alla jylisee supertulivuori, ovat muutokset kaudesta kauteen vääjäämättömiä. Onneksi luotettava Old Faithful -geysiri sentään oli paikallaan ja myös ajallaan. Aloittakaamme päivä Yellowstonessa siis sieltä.

Last fall I decided to post all the things we saw and experienced during our last road trip in chronological order. It’s now been already more than four months since our trip, and I’m still only working on our ninth travel day out of nearly thirty. So I’ll just have to step up my game a bit, to get all the posts done before my next longer trip. Hang with me! Now you’ll get a chance to explore the best bits of Yellowstone National Park. This was already my second time in Yellowstone, so I wasn’t really expecting any bigger surprises. I was still surprised. When there’s a supervolcano roaring underground, changes from season to season are inevitable. Fortunately the trusty Old Faithful was still in place and as usual, also on time. So let’s begin our day in Yellowstone there.

Old Faithful purkautuu keskimäärin 65 tai 90 minuutin välein. Tarkkaa tapaa laskea ei tämä humanisti osaa teille kertoa. Geysirin lähelle rakennettu parkkipaikka on niin laaja, että sinne on helppo eksyä. Tänne kannattaa siis tulla aamulla varhain niin että säästyy ruuhkalta. Väenpaljoudessa vedenpurkauksen kärkkymisen jälkeen on vaikka kiva käydä tutustumassa klassiseen Old Faithful Inniin, joka on pysynyt paikallaan geysiristä huolimatta vuodesta 1904, jolloin se valmistui. Keskeltä Yhdysvaltojen vanhinta kansallispuistoakin voi löytää tämänkaltaisen rakennustaiteen helmen.

ROAD TRIP FAKTOJA

Päivä 9, osa 1

Madison Campground – Old Faithful Geyser

Ajomatka: 17 mailia, 30 min

Yhteensä ajettu: 2852 mailia

Old Faithful erupts approximately every 65 or 90 minutes. Being an art student, I couldn’t tell you the exact science behind it. The parking area by this geyser is so large, you can almost get lost there. It’s worth visiting here early, so you won’t get stuck in traffic. After braving the crowds for an eruption, it’s actually nice to visit the adjacent classic, the Old Faithful Inn, which has firmly stayed in its place since it was completed in 1904, despite the regular eruptions. It’s amazing to find such an architectural gem in the middle of the oldest National Park in the United States.

ROAD TRIP FACTS

Day 9, part 1

Madison Campground – Old Faithful Geyser

Distance: 17 miles, 30 minutes

Total distance driven: 2852 miles

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s