Grand are the Tetons

“When words become unclear, I shall focus with photographs. When images become inadequate, I shall be content with silence.”  -Ansel Adams

Mikä tekeekään näistä Grand Tetonin vuorista Wyomingissa niin suurenmoisia ja kauniita? Olin hehkuttanut paikkaa reissukavereille jo muutaman päivän ennakkoon, joten odotuksia taisi jo olla. Vuorten ilmestyessä näkyviin ajaessamme Yellowstonesta etelään laskeutui autoon ensihuokailujen jälkeen hiljaisuus. Kun jokin on todella hienoa, on vaikea löytää juuri niitä oikeita sanoja.

What is it that makes these Tetons in Wyoming so wonderfully beautiful? I had already sung this place’s praises for a few days, so my travel companions already had some expectations. The mountains came into view as we drove down from Yellowstone, and after the initial whoooah was expressed, a deep silence fell in the car. You can’t really say much when looking at something so grand.

Grand Teton-6

Saavuttuamme Grand Tetonin kansallispuiston Visitor Centeriin, päädyimme Lauran kanssa maksamaan postikortteja kassalle, jossa ihmettelimme ääneen maisemien hienoutta. Rouva kertoi asuvansa ihan muutaman mailin päässä ja näkevänsä nämä vuoret joka päivä. Silti hän ei vielä ollut kyllästynyt niitä katsomaan. Hänen teoriansa oli, että koska ympäröivä maasto on niin alavaa, on yhtäkkiä horisonttiin ilmestyvät vuoret kontrastina niin hienoja. Oli miten oli, mutta nämä Tetonin maisemat sykähdyttävät minua aina vaan. Juttumme jatkui rouvan kanssa vielä Suomesta, sillä hän oli kotoisin Wisconsinista, jossa tehdään paljon suomalaistyyppistä juustoa. Hän kyselikin meiltä leipäjuuston saloista ja oli kovin innoissaan suomalaisuudestamme. Hauskaa miten sitä joskus syrjäisimmissäkin paikoissa törmää ihmisiin jotka tietävät jotain pienestä kotimaastamme.

After arriving at the Grand Teton National Park’s Visitor Center, we marveled at the incredible views to the lady at the cashier. The lady told us she lived just a few miles away and that she actually got to look at these mountains from her window every single day. Still she hadn’t yet grown tired of looking at them. Her theory was, that since the surrounding terrain is so low lying, the suddenly appearing mountains on the horizon are so magnificent in contrast. Be the reason what it may, but these views will always keep on mesmerizing me. We continued chatting with the lady about Finland, since she hailed from Wisconsin, where they make a lot of Finnish-style cheese. She was asking us about the secrets of bread-cheese and was very excited about us being from Finland. Funny how you run into people in the most remote places who know something about our small home country.

Grand Teton-9Grand Teton-4Grand Teton-32Grand Teton-34

Ajelimme Tetonin maastossa etsimässä juuri niitä oikeita Mormon Row’n latoja kahtena eri päivänä. On tuossa ladon ja vuoriston yhdistelmässäkin vain jotain hienoa. Tiedoksi niille, jotka joskus päätyvät samalle etsintämatkalle, on tämä yllä näkyvä lato alempana näkyvän vaaleanpunaisen talon takana, eikä sitä oikeastaan näe tieltä sen ollessa yllättävän pienikokoinen rakennus.

We drove around the back roads of Teton, looking for just the right Mormon Row barns on two different days. There is something great about the combo of the barn and the mountains. And for those who end up looking for the same views, the barn above is located behind the pink house in the picture below. It’s a surprisingly small building and you can’t see it from the road.

Grand Teton-5Grand Teton-33Grand Teton-31Grand Teton-35

Oletteko joskus törmänneet yllättävään Suomi-tietouteen maailmalla?

Have you ever run into surprising knowledge about your home while traveling the world?

 

2 thoughts on “Grand are the Tetons

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s