To Roam the Lands Remote

“To move, to breathe, to fly, to float,
To gain all while you give,
To roam the roads of lands remote,
To travel is to live.”
H.C. Andersen

Näin eilen Grand Tetonin reissukavereitani uinnin merkeissä. Välittömästi saavuttuani uimahallin ovesta sisään muistin, miksi en oikeastaan enää käy uimahalleissa. Klooratut pinnat ja kuumankostea ilma lävähtivät epämiellyttävästi päin naamaa ja muistuttivat uimavalmentajavanhemman kanssa uimahallissa vietetystä lapsuudesta. Ei tätä enää ikinä, vannoin joskus. Sieluni ei kaipaa ratoja, jonoja ja suoria linjoja, vaan vapautta, tilaa ja mahdollisuutta valita erilailla. En oikeastaan koskaan ole ollut se tyyppi joka mahtuu kantti kertaa kantti tavanomaiseen muottiin. Pohjalla on aina kytenyt tarve tehdä toisin kuin mitä odotetaan tai edellytetään. Puhuimme kotimatkalla tyttöjen kanssa arjen ja matkojen tasapainosta. Totesimme yhteen ääneen, ettemme ole niitä jotka kituuttavat niska limassa puolet vuodesta jossakin vastenmielisessä hommassa, jotta sitä sen jälkeen pystyisi pakenemaan jollekin aurinkorannalle loppuvuodeksi katselemaan varpaitaan. Eikö arjesta voi tehdä itselleen mieluisaa, jota voi sitten maustaa elämyksellisillä matkoilla?

Yesterday I saw my travel buddies from Grand Teton while going for a swim. Immediately after coming in the door at the pool, I remembered why I don’t go to pools anymore. The disinfected surfaces, the warm moist air immediately hit me in the face and reminded me of moments spent at the pool with a swim coach parent. I once swore that I would never go there again. My soul does not want to stay in lane or in line, but craves freedom, space and a chance to do things differently. I have never been the kind of person who fits in the conventional two-piece mold. Deep down I’ve always had a craving of doing things differently than expected or required. On the way home we talked about the balance between daily life and travels. We all agreed that we’re not the kind of people who slave away at a job they don’t even like for half the year, just to escape their life to some sandy beach for the rest of the year, just to look at their toes. Can’t one just make daily life into something pleasing, which you can then spice up with adventurous travels?

Grand Teton-12

Olen huomannut tietynlaisen kaavan matkoissani. Haluan mennä sinne missä ei ole muita. En halua nähdä kaikkea sitä mitä muutkin. Lomillani haluan yleensä olla rauhassa, ja rauhassa tarkoittaa kaukana ihmismassoista. En halua jonottaa, en halua ahtautua ahtaisiin tiloihin, enkä halua olla vain yksi nappula muiden joukossa. Haluan tehdä omannäköisiäni juttuja. Siksi tulen jatkossakin matkustamaan syrjäisiin paikkoihin. Kuluneen viikon aikana olen joutunut perustelemaan tulevaa Alaskan matkaani useamman kerran. Vastakysymyksenä voisin kysyä, miksen matkustaisi Alaskaan? Elän tätä varten. Uidakseni järvessä, en altaassa. Herätäkseni teltassa, en hotellissa. Nähdäkseni luontoa, en rakennuksia ja tunteakseni itseni eläväksi, en vangiksi.

I’ve noticed a certain pattern in my own travels. I want to go where there aren’t many other people. I don’t want to see what everyone else does. When I’m on vacation I want to be at peace, and at peace for me means away from the crowds. I don’t want to stand in line, shove myself into crowded spaces and I don’t want to be a pawn among others. I want so dance to the beat of my own drum and that’s why I will continue to travel to remote places. In the past week I’ve had to justify my upcoming trip to Alaska quite a few times. I could in my turn ask others, why would I NOT travel to Alaska? I live for stuff like this. To swim in a lake, not a pool. To wake up in a tent, not a hotel. To see nature, not buildings and to feel like I’m alive, not a prisoner.

Grand Teton-10Grand Teton-14Grand Teton-15Grand Teton-22Grand Teton-19Grand Teton-23Grand Teton-25Grand Teton-30

Matkustatteko te mieluummin kaupunkiin vai luontoon, rannalle vai metsään, vai kenties molempien yhdistelmään?

Do you prefer to travel to the city or to nature, to the beach or into the wilderness or maybe a combination of both?

 

4 thoughts on “To Roam the Lands Remote

 1. Mä yleensä nyökyttelen vaan päätäni kun luen sun tekstejä, mutta tällä kertaa oon vihdoin eri mieltä jostain! Mä oon tyyppiä "raadan niska limassa duunissa kuusi päivää viikossa muutaman kuukauden" että pääsen pakenemaan jonnekin puoleksi vuodeksi. Olisihan se aika ideaali tilanne että omasta arjesta pystyisi tekemään niin mieluista, että sitä ei tarvitsisi paeta vaan matkoista tulisi vaan mahtava lisä elämään, mutta ainakin mun kohdalla toi ei ole toteutunut ja epäilen että ei tule toteutumaan lähitulevaisuudessakaan. Mä vaan kaipaan niin paljon sellaista vapautta että voin tulla ja mennä koska haluan, että tavallinen arki ahdistaa. Itse asiassa mua ahdistaa jopa jossain määrin sellainen tilanne että tiedän matkan keston ja paluupäivämäärän sen sijaan että voisin vain vaellella ympäriinsä itsekseni ja jonain päivänä huomata että nyt on ehkä aika palata.

  Mä lähden myös mieluiten luontoon, joskin tykkään myös miljoonakaupungeista hullun paljon. Noiden kahden tasapaino on mulle parasta 🙂 Toi viimeinen kuva on muuten ihan hullun kaunis!

  Like

  1. Musta on ihanaa että oot kerrankin eri mieltä! Tykkään kovasti tästä sun kommentista. Se vaan kertoo, että me kaikki ollaan erilaisia ja elämäntilanteetkin muuttuu. Ei mullakaan aina ole asiat olleet niin onnellisesti, että olisin ollut tyytyväinen arkeen. Vuosikausia haikailin tästä arjesta pois. Jossain vaiheessa palikat vaan on pudonnu mun kohdalla paikoilleen.

   Kiitos Jasmin kivasta pohdiskelevasta kommentista. Se antoi mulle jotenkin paljon, vaikket koekaan samoin! 🙂

   Like

 2. Joo siis mä en ymmärrä miten joku voi ihmetellä Alaskaan matkustamista? Todellakin miks ei, mä niin lähtisin heti!Jos mä saisin puolen vuoden paskaduuni kituuttamisella itelleni toisen puolen vuodesta lomaa ja vapautta niin ottaisin sen kyllä. 😀 Mut en saa, enkä tosiaan sitä kaipaakaan koska pääsääntöisesti fiilistelen mun arkea ja matkat on vaan pientä luksusta.

  Like

  1. Kuule yllättyisit… varsinkin muutama vanhempi tuttu on ollut kauhuissaan että mitä sinne lähden kylmään kärsimäään. 😀 Mä en tällä hetkellä vaan kaipaa puolen vuoden lomaa. Joskus oon ollu onnekas ja ollu pitkiä aikoja toimettomana, ikään kuin "lomalla" ja se ei vaan sovi mulle yhtään. Tän hetkinen tilanne on ideaali, vaikken koskaan tule rahassa rypemäänkään. Kaikki mikä tulee, menee. Ja pääasiassa just matkoihin! Silti musta on joka kerta myös kiva tulla omaan kotiin kokoamaan itseni ja näkemään läheisiä ja ystäviä.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s