Who am I?

Kirjoitan harvoin täällä itsestäni. Faktapostausten ollessa omastakin mielestä aika kivoja luettavia ajattelin nyt kirjoittaa teille pientä nippelitietoa itsestäni.

I rarely write about myself on here. As these posts with facts are fun for even myself to read, I thought I’d now scribble down some tidbits about myself. 

Horseshoe Bend

1. Harva uskoo, että olen oikeasti lähempänä neljää, kuin kolmeakymmentä. Joudun edelleen näyttämään henkkareita alkoholia ostaessa ja harrastusten ollessa mitä on, voi ehkä luulla minun olevan noin 25v. Olen kuitenkin sitä mieltä, että elämäntavat pitävät nuorena. Äitini on tuplasti minun ikäiseni, eikä häntä vieläkään uskota yli viisikymppiseksi, eli ehkä tämä on perinnöllistä.

2. Olen ollut naimisissa ja eronnut. Tämä opetti minulle hyvin paljon elämästä ja menettämisestä. Viime vuosina olen viihtynyt sinkkuna, vanhemmiten tietää paremmin vuosi vuodelta mitä haluaa ja varsinkin mitä ei halua.

3. Vietin lapsuuteni Suomessa. Metsässä ja maalla. Luonnossa. Ratsastin, olin partiossa, laskettelin, pidin eläimistä.

4. Vanhempani matkustivat paljon. Tätini asui Kaliforniassa. Isovanhempani Espanjassa. Perheemme on aina ollut jokseenkin kansainvälinen.

5. Perheessämme on ollut 60-luvusta asti vaihto-oppilasperinne. Äitini, tätini, kaksi siskopuoltani ja minä olemme kaikki olleet vaihto-oppilaina USA:ssa.

6. Olen asunut kolmessa maassa; Suomessa, USA:ssa ja Espanjassa.

7. Minulla on aina ollut paljon harrastuksia. Viimeisten 5 vuoden aikana olen enimmäkseen harrastanut valokuvausta, lumilautailua ja skeittaamista.

8. Tärkein asia elämässäni on koirani Java. Tämä johtuu varmasti siitä, että Java on pelastuskoira Arizonasta ja pysynyt mukanani siitä asti kun adoptoimme hänet entisen mieheni kanssa Alaskaan. Java on ainoita asioita joka jäi jäljelle eroni jälkeen kun muutin takaisin Suomeen.

9. Tärkeitä ovat myös perhe ja ystäväni. Tekisin ystävieni puolesta melkein mitä vaan. Tykkään järjestää juttuja yhdessä, kestitä, kutsua luokseni ja ideoida uusia asioita ystävieni kanssa. Ystävät ovat elämäni suola ja toivon että kaikki läheiseni tietävät sen. Olette hyvin rakkaita!

10. Monet pitävät minua seikkailunhaluisena, ja sitä varmasti olenkin. Pidän seikkailujen ja aktiviteettien vastapainoksi myös paljon kotoilusta, lukemisesta, neulomisesta ja ajoittain myös sisustamisesta ja ruoanlaitosta. Kesäisin olen aina menossa, talvella olen paljon kotona. Ehkä valon määrä vaikuttaa myös tähän.

11. Uskon sovitteluun, keskusteluun ja siihen että kaikkia pitää kohdella yhdenvertaisesti. En voi sietää epäoikeudenmukaisuutta, itsekkyyttä ja pahansuopuutta. Haluan aina rakentaa siltoja ja sovitella asioita jotka eivät ole balanssissa. Minua on hyvin vaikea saada suuttumaan. Se vaatii toiselta osapuolelta jo aika paljon ikävyyttä. Maailmalla ja politiikassa paraikaa vellova vihapuhe ja uhkaukset eritellä ihmisiä syntyperän, rodun ja lähtökohtien mukaan ovat kuitenkin saamassa minua raivon partaalle.

12. Olen hyvin syvästi tunteva. Tästä olen usein kirjoitellutkin. Ehkä sitä voisi kutsua erityisherkkyydeksikin. Eripura, ikävät asiat ja huoli vaikuttavat minuun syvästi. Usein toivon että voisin sammuttaa nämä tunteet hetkellisesti pois päältä.

13. Lempimaisemani ovat vuoret ja vesi. Näin on ehkä ollut aina. Ensikosketukseni vuoriin sain parivuotiaana isäni kanssa Kaprunin kesälumilla, opetellessani laskettelemaan. Siitä lähtien olen säännöllisesti matkannut vuorille. Suosikkivuoreni löytyvät Alaskasta, Pacific Northwestista ja Wyomingista.

Bonus. Puhun sujuvasti noin viittä kieltä. Viidellä muulla pärjään maailmalla. Silti matkustan yleensä maihin, joissa puhutaan englantia. Kieleni ovat: suomi, ruotsi, englanti, espanja, italia + saksa, ranska, romania, portugali, katalaani ja pikkuriikkisen osaan venäjää/norjaa. Olen muuten käynyt 35 maassa ja 31:ssä USA:n osavaltiossa.

Nyt saatte kysyä minulta mitä vain!

1. Few believe that I’m really closer to forty than thirty. I still have to dig out my ID when buying alcohol and as my hobbies are what they are, it might actually be easier to believe that I am pretty much 25 or so. I think that certain ways of life keep me young at heart. My mom is double my age and they still don’t think she’s a day over fifty, so maybe this is somehow hereditary.

2. I have been married and gotten divorced. This taught me a lot about life and about loss. The past few years I’ve been happily single, since as I’ve gotten older I’ve been much more aware of what I want and especially of what I don’t want.

3. I spent my childhood in Finland. In the forest and the countryside. In nature. I rode horses, was a girl scout, skied, liked animals.

4. My parents traveled a lot. My aunt lived in California. My grandparents in Spain. Our family has always been somewhat international.

5. Our family has had a tradition of being exchange students since the 60’s. My mother, my aunt, my two stepsisters and I have all been to the US on exchange.

6. I’ve lived in three countries; Finland, the US and Spain.

7. I’ve always had lots of interests. In the past 5 years though, I’ve mostly concentrated on photography, snowboarding and skateboarding.

8. The most important thing in my life is my dog Java. This is probably because Java is a rescue dog from Arizona and she has been with me ever since my ex-husband and I got her in Alaska. Java is one of the only things I had left after my divorce, when I moved back to Finland.

9. Important are also my family and my friends. I would do nearly anything for my friends. I love to organize events together, have parties, invite people over and come up with fun things. My friends make my life complete and I hope that they all know it. You are very dear to me!

10. Many think I’m adventurous and that’s probably true. To counterbalance all the activities and adventure, I also like to be at home, to read, to knit and sometimes I also enjoy decorating and cooking. During the summer I’m always out and about, in the winter I spend a lot of time at home. Light keeps me going.

11. I believe in conciliation, conversation and that everyone should be treated equally. I cannot stand injustice, selfishness and ill will. I always believe in building bridges and in mediating issues that are out of balance. I find it very hard to get angry. It will take a lot of mean spirit from the other party to achieve that. The current political atmosphere around the world right now of spreading hate, threats and creating divides between people based on origin, race and status are however slowly making me furious.

12. I feel very deeply. I have actually written about this before. Maybe you could call it being extra sensitive. Disagreements, bad things and worrying affect me deeply. Sometimes I wish I could temporarily switch off these feelings.

13. My favorite view is mountains and water. This has probably always been the case. My first encounter with mountains was probably at two years old, learning to ski with my dad in Kaprun. Since then I have always traveled to see mountains. My favorite mountains can be found in Alaska, the PNW and Wyoming.

Bonus. I’m fluent in five languages. I also get by with five more, but I mostly travel to English-speaking countries. I speak: Finnish, Swedish, English, Spanish, Italian + German, French, Romanian, Portuguese, Catalan. I also know a tiny bit of Russian/Norwegian. Btw, I’ve been to 35 countries and 31 US states.

Now you can ask me anything!

11 thoughts on “Who am I?

 1. Tuo sinun ihana herkkyys ja kansainvälisyys on tullut blogissa niin kauniisti esille. Ja on se hämmästyttävää, mutta itsekin luulin sinua suunnilleen samanikäiseksi kuin itseäni kun ensimmäistä kertaa nähtiin messuilla!Lempimaisemat on mulla samat. Onneksi oot niin huippu valokuvaaja, niin saadaan kaikki huokailla ihanille vuori-meri-otoksille.Oon hirveän kade tuosta kielitaidosta! Mulla on norjan kielen opettelu kesken ja haluaisin sen lisäksi osata myös espanjaa ja venäjää. Niillä alkais kohta jo pärjäämään elämässä 🙂 Onko sulla kielenoppiminen tullut nimenomaan maassa asuessa, vai ootko vain päntännyt hurjasti kaikenlaista?

  Like

  1. Oon opiskellut 8 vuotta kääntäjäksi yliopistolla. Pääkielinä espanja ja italia. Lähipiirissä on aina puhuttu suomea ja ruotsia, ja englantia olen puhunut 3-vuotiaasta asti leikkikoulusta ja eskarista alkaen. Mun koulusivistys on muuten ruotsinkielinen, vasta yliopistossa opiskelin suomeksi espanjan ja italian kielten lisäksi. Luin koulussa pitkää saksaa ja innokaasti ranskaa, joka sittemmin on aika lailla jäänyt. Olen syventänyt kielitaitoani paikan päällä Espanjassa, Italiassa ja Romaniassa asuessa ja matkustaessa. Kielet on aina olleet mulle helppoja. Mun isoisäkin puhui seitsemää kieltä. Äitikin taitaa osata kuutta-seitsemää. Karjalainen Mummi ei sen sijaan puhunu mitään muuta kuin suomea. 🙂

   Like

 2. Mitä tulevaisuudenhaaveita sinulla on? Tai vaihtoehtoisesti, millaisille matkoille lähtisit jos rahasta tai ajasta ei olisi kysymys?Haaveiletko/suunnitteletko uudestaan ulkomaille muutosta? Minne lähtisit, jos USA:a ei saisi valita?Mitä matkakohteita et suosittelisi kokemuksiesi perusteella?Mitä kirjasuosituksia sinulla on? Erityisesti kirjat joita luet matkoilla kiinnostaa. Käytätkö Kindleä tmv, kun matkustat?Kuinka moneen lentoyhtiöön sinulla on kanta-asiakkuus?Mitä suomalaisia asioita esittelet ulkomaalaisille? Mistä olet kaikista ylpein Suomessa? Mitä kohteita näyttäisit ulkomaailaisille, jotka matkustavat Suomeen?Näitä tuli nyt paljon, mutta ihailen kovasti blogiasi, joten oppisin mielelläni sinusta lisää!

  Like

  1. Hauskaa kun kysyt niin paljon! Heitän nyt vastaukset ihan lonkalta sen enempää miettimättä… 🙂
   Mitä tulevaisuudenhaaveita sinulla on?Ei mulla oikeastaan ole mitään tulevaisuudenhaaveita, elän aika lailla hetkessä ja seuraavassa puolessa vuodessa aina kerrallaan. En osaa haaveilla mistään sen kummemmasta, asiat on aika hyvin niinkuin ne nyt ovat.
   Tai vaihtoehtoisesti, millaisille matkoille lähtisit jos rahasta tai ajasta ei olisi kysymys?Jos ajasta ja rahasta ei olisi kyse, lähtisin mieluusti sellaiselle useamman kuukauden halki Jenkkien/Kanadan/Uuden-Seelannin roadtripille jollain asuntoautolla/-vaunulla ja haluaisin ehdottomasti koiran mukaan. Koira on ehkä se tekijä joka estää useamman kuukauden reissut tällä haavaa. Yksinasuvana on myös vaikea rahoittaa sellaista. Täytyisi varmaan olla puoliso jonka kanssa jakaa kustannukset, sekä kotona että matkalla.
   Haaveiletko/suunnitteletko uudestaan ulkomaille muutosta?Tällä hetkellä en haluaisi asua missään muualla. Tykkään kodistani, ystävistäni ja elämäntilanteestani. Jenkit on ihana paikka käydä, mutta yhteiskunnnalliset asiat ja politiikka siinä maassa nostavat usein karvani pystyyn. Se onkin mahtava maa vierailla, mutta ei niin huippu asua.
   Minne lähtisit, jos USA:a ei saisi valita?Uuteen-Seelantiin, Skotlantiin palaan vielä tänä vuonna, Kanadaan, Japaniin, Etelä-Amerikkaan… etenkin Brasiliaan ja Argentiinaan olisi kiva mennä toistekin, edellisen kerran olin vuonna 2007.
   Mitä matkakohteita et suosittelisi kokemuksiesi perusteella?En itse pidä kuumasta ja kosteasta ilmastosta. Ihmismassat myös hirvittävät. Ehkä siksi Thaimaa ei ollut mun cup of tea, vaikka oli kiva käydä, ja todeta tuntevansa itsensä siinä suhteessa hyvin että tietää mitkä matkakohteet ovat minua varten ja mitkä eivät. Antelope Canyon Arizonassa oli kaunis, mutta karsea turistirysä. En tykännyt. Moraine Lake ja Lake Louise Kanadan Albertassa olivat pettymyksiä, vaikkakin ihan kauniita. Monet Jenkkikaupungit on aika tylsiä. Tykkään yleensä suunnata luontoon ja pienempiin paikkoihin.
   Mitä kirjasuosituksia sinulla on? Erityisesti kirjat joita luet matkoilla kiinnostaa. Käytätkö Kindleä tmv, kun matkustat?Viimeisen vuoden aikana olen lukenut Outlander-sarjaa. Nyt menossa 5. kirja. Luin 1,5 niistä Jenkkireissussa. Tykkään aspektista Skotlanti/Pohjois-Carolina, historia, jonkinlainen fantasia ja siitä että osia on monia. Usein harmittaa kun hyvät kirjat loppuu. Viime keväänä luin myös Cheryl Strayedin Wildin. Tykkäsin joskus paljon Annie Hawesin Italiaan sijoittuvista omaelämänkerrallisista kirjoista. Luen lähes aina englanniksi. Olen lukenut paljon kaikkea laidasta laitaan. Usein tykkään lukea kirjoja ihan niissä esiintyvien paikkojen vuoksi. Thaimaassa luin kirjaa joka sijoittui sinne. Ja olen kerran halunnut matkustaa Massachussettsissa tiettyyn paikkaan vain yhden sinne sijoittuvan kirjan vuoksi. En käytä Kindleä tai muitakaan elektronisia lukulaitteita. Aina pokkari matkassa. Tykkään kääntää sivuja, taittaa kulmia ja haistella kirjaan tarttuneita tuoksuja. Olen joskus ollut töissä kirjakaupassa ja lapsena suurkulutin kirjaston valikoimaa. Nykyään hävettää että luen niin paljon vähemmän.
   Kuinka moneen lentoyhtiöön sinulla on kanta-asiakkuus?Alaska Airlines, Icelandair, Finnair, Star Alliance, Flying Blue… eniten tykkään kahdesta ensimmäisestä.
   Mitä suomalaisia asioita esittelet ulkomaalaisille?Riippuu siitä vienkö esineitä mukanani vai esittelenkö juttuja Suomessa. Jenkkeihin olen vienyt Marimekon tekstiilejä, heille harvinaisia herkkuja kuten silliä ja lakritsia, sekä Hackmannin juustöhöyliä/saksia ja muita aterimia. Suomessa on kiva viedä ulkomaalaisia luontoon, syömään äitini tekemiä perinteisiä herkkuja ja tutustumaan esim. sauna/avantokulttuuriin.
   Mistä olet kaikista ylpein Suomessa?Luonnosta. Yksilön vapaudesta. Vapaamielisyydestä.
   Mitä kohteita näyttäisit ulkomaailaisille, jotka matkustavat Suomeen?Meren, metsää, järviä. Helsingissä kauppatorin kesällä, Itä-Suomen järviseudun, Turun saariston, Lapin kaamoksen. Riippuu vähän vuodenajasta.

   Like

 3. Aivan ihana toi kuva ja mielenkiintoinen postaus 🙂 Kuvasi ovat todella inspiroivia ja odotankin kovasti lähivuosien Usan roadtrippailua. Nyt saimme tällä reissulla ensimakua Floridan rannoille ajelemisesta ja ylipäätänsä jenkeissä ajelemisesta. Ensi kerralla ehdottomasti kansallispuistoihin ja vuorille! T. Ira R

  Like

  1. Ihana Ira kun kommentoit! Mä aina seurailen teidän huikeita reissuja… 🙂 Saat sit vinkit haltuun kun ootte lähdössä taas Jenkkeihin, nimenomaan vuorille ja kansallispuistoihin. Niissä Jenkit on parhaita! Floridassa en muuten oo käyny 90-luvun alun jälkeen…

   Like

 4. Todella kiva postaus :)! On mukavaa saada tietää uusia asioita sinusta ja saada myös ehkä vähän tarkennusta asioille, jotka jo tiesi jollain tasolla. Itselläkin on ollut tällainen postaus työn alla vähän aikaa, joten ehkä tämän innoittamana jaksan saada sen päätökseen.

  Like

  1. Kiitos ja kiva Jerry kun kommentoit! Näin sitä tutustutaan blogien kautta. Mä en yleensä haastele muita, mutta nyt lähtee sulle. Eli odottelen sun vastinetta! 😉

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s