Camping Essentials

Matkavalmisteluiden ollessa pian taas ajankohtaisia ennen toukokuussa starttaavaa kuukauden seikkailua kohti Alaskaa ja Jenkkien länsirannikkoa on hyvä eritellä vähän niitä tärkeimpiä juttuja, mitä ilman en enää tähän asti kerätyllä telttailukokemuksella lähtisi muutamaa yötä pidemmälle telttamatkalle Jenkeissä. Aiheesta tulikin teiltä kommenttiboksiin kyselyitä, joten täältä pesee.

As I will soon have to start preparing again for a month-long adventure to Alaska and the US West Coast in May, I thought it might be a good idea to list some of my essentials for car camping. These are the things I wouldn’t leave behind anymore, after several experiences of car camping for a longer than a few nights. I already got some questions about this in the comments, so here goes.

Camping-5

Kotoa mukaan:

– teltta. minulla on ystäväni kanssa puoliksi nyt kaksi telttaa. 2-hengen North Face ja 4-hengen Marmot. molemmat ovat sateen ja tuulenkestäviä. teltta on helppo hankkia jaettavaksi ystävän kanssa.

– puhallettava makuualusta, jonka R-arvo on yli 3, ellet matkusta vain lämpimiin kohteisiin. makeimmat unet saa kun alusta ei ole kylmä ja muhkurainen. itsellä on Expedin alusta, mutta Thermarestiltä löytyy myös laadukkaita vaihtoehtoja, jollei pieni materiaalin rapina haittaa.

– puhallettava tyyny. en tiedä miten olisin selvinnyt ilman omaa Cocoonin ihmekapistusta. laskemalla tyynystä ilmaa voi siitä muovata itselleen sopivan pehmoisen. kannan yleensä myös puuvillatyynyliinaa mukana.

– makuupussi, joka on sopivan pituinen ja nukkujan lämmönsiedon mukaan yläkanttiin. eli osta aina lämpimämpi pussi kuin ajattelet tarvitsevasi. voit aina avata pussia nukkuessa. untuva- ja tekokuitupusseja löytyy moneen makuun. kannattaa käydä kaupassa hypistelemässä, jotta oikea tuntuma löytyy. oman Rabin tekokuitupussin ostin Partioaitasta koon, värin ja tuntuman perusteella. se on mukavin ikinä omistamani päälle puettava juttu.

– silkki- tai puuvillalakana. nukuin viime kesän koko reissun ystävältäni Kirsiltä saamassani silkkilakanassa. näin makuupussisi säilyy puhtaampana, ja saat myös muutaman asteen lisälämmön silkistä.

To bring from home:

– a tent. I split two tents with a friend of mine. we have a 2-person North Face and a 4-person Marmot. both are rain and windproof. a tent is quite easy to share with a friend.

– an inflatable mattress, with an R-value of more than 3, if you’re not traveling to warm regions only. you’ll get the best night’s sleep when the ground is not cold and lumpy. I have an Exped, but Thermarest also has quality options, if you don’t mind the rabric rustling a bit.

– an inflatable pillow. I don’t know how I would have managed without this little miracle by Cocoon. by deflating the pillow a bit, you can easily make it just right for you. I usually also bring my own cotton pillowcase for comfort.

– a sleeping bag, in the right size and warmth for your comfort. I recommend always buying the bag a bit warmer than you think you’d need. you can always open the bag while sleeping. there are plenty of down and synthetic options out there. you should probably go and twiddle with them a bit to find the right one. I got my Rab bag based on size, color and feel. it is the most comfortable thing I’ve ever owned that you’d wear or put on.

– a silk or cotton sheet. I slept the whole trip last summer in a silk sheet I got from my friend Kirsi. your sleeping bag stays cleaner and the silk will also give you a few degrees of added warmth.

Grand Teton-23Untitled

– otsalamppu. laadukas otsalamppu on kullan arvoinen. matkalla sinnittelin vanhalla otsalampullani, mutta syksyllä käytettyäni lamppua niin paljon, päätin satsata Petzlin reaktiiviseen 170 lumenin lamppuun. tuntuu siltä, että elin viime kesänä liki kuukauden otsalamppu joka päivä päässäni.

– vesipullo. olen nyt kahden vuoden ajan käyttänyt päivittäin Camelbakin Eddy -pulloa. tykkään pillistä, suukappaleesta ja siitä ettei pulloa tarvitse avata käsin, vaan siitä voi hörpätä suuta ja hampaita apuna käyttäen. minulla on näitä pulloja monta ja yksi kulkee aina mukana repussa.

– vesitiiviit pussit. vesitiiviisiin pusseihin on kätevä pakata kamppeita ja vaatteita niin eräretkellä kuin autollakin telttaillessa. jos näitä on useita voi yhdestä tehdä esim. likapyykkipussin.

– villasukat. rakastan kutoa ja olen tehnyt kesää varten itselleni nyt useammat villasukat. teltasta kömpiessä on kiva vetää kumisaappaat tai retkisandaalit suoraan villasukkien päälle.

– a headlamp. a quality headlamp is worth its value in gold. during our trip I made do with my old one, but last fall after using the old one so much, I decided to get a reactive Petzl lamp with 170 lumens. feels like I went around wearing my headlamp every single day for a month last summer.

– a water bottle. I have now for two years straight used a Camelbak Eddy, every single day. I like the straw, the mouth piece and the fact that I don’t have to use my hands to open it. instead I can just use my teeth. I have many of these bottles and I always carry one with me in my backpack.

– waterproof packing bags. these bags are handy to pack things and clothes in both while hiking and car camping. if you have one to spare, you can make one into your laundry bag.

– wool socks. I love knitting and I’ve made myself several wool socks for myself for summer. when I get out of the tent I love putting my rubber boots or Tevas straight over my wool socks.

UntitledCamping-1

– matkapyyhe. nyrkin kokoinen Biwakin retkipyyhe on ollut rahan arvoinen. kierteillä oleva joustava pyykkinaru oli myös usein käytössä pyyhkeiden ja kosteiden vaatteiden kuivausta varten.

– retkiastiat/aterimet. itse suosin Wildon retkiruoka-astioita. meillä oli mukana myös taitettava paistinlasta ja pihdit. puukko tai Leatherman on myös ehdoton.

– retkikeitin. itse olen kaasu-Trangian suuri fani, sillä sen lukuisilla osilla voi valmistaa helposti ruokaa koko porukalle. spriikeittimen ehdottomasti huonoin puoli on sen nokisuus, jonka jälkeen kaikki paikat ja astiat ovat nokisia. siksi suosin nykyään kaasukeitintä. retkiruoan ei todellakaan tarvitse tulla pussista. meillä on yleensä ainakin kananmunia mukana tuoreruokana, ne paistuvat nopeasti Trangian paistinpannulla. tuoreet kasvikset ovat myös kevyitä ja hyviä. kaasupullot ovat muuten samanlaisia sekä Suomessa että Jenkeissä. niitä ei tarvitse kantaa mukana. samat kierteet toimivat täällä ja siellä. ainakin Primuksen kaasupullot ovat helppoja paikantaa.

– kasaan taittuva tiskiallas, retkitiskiaine ja pieni tiskiharja. tiskasimme astioita vähintään parin päivän välein. hätävarana toimivat vauvapyyhkeet, joilla voi putsata yllättävän montaa asiaa. astioita, itseä ja käsiä.

– vahakangas ja keittiöpyyhe. vahakangas oli mukava levittää ruoanlaittoa ja syömistä varten, ja se oli helppo pitää puhtaana.

– a travel towel. I love my tiny little travel towel that is the size of my fist. a twisted clothes line was also often in use to hang towels and damp clothes while at the campgrounds.

– camping dinnerware. I like my Wildo mealkit. we also brought a foldable spatula and tongs. a good knife or a Leatherman is also a necessity.

– a camp stove. I’m partial to a gas-Trangia camp stove, because its countless accessories help make dinner for the whole crew. I prefer gas to fuel, because fuel gets everything quite messy. I can’t stand having soot all over my equipment. camp food doesn’t have to come out of a can or a bag. we usually bring at least fresh eggs, since they’re easy to prepare on the Trangia skillet. fresh veggies are also light to carry and good for you. gas bottles are pretty much the same all over the world. no need to bring them on a plane. the same threaded fastening applies. at least Primus gas bottles are easy to spot at the store, wherever your travels might take you.

– a folding dish bassinet, dish soap for camping and a small dish brush. we did the dishes at least every other day. we also used baby wipes, which are surprisingly handy for many other things as well. they clean dishes, your body and your hands.

– a wax table cloth and a dish towel. the table cloth was nice to spread out before cooking and eating, it was also easy to keep clean.

Yellowstone Breakfast-4Camping-2

Paikan päältä ostettavat:

– kaasupullot, eli isobutaanit ovat samanlaisia eri maissa. tarkista vain että pullossa on oikeannäköiset kierteet, puhkottaviakin kaasupulloja nimittäin löytyy.

– sytytysneste/palat. auttavat huomattavasti nuotiota sytyttäessä.

– kumivasara (ja kunnon telttakiilat). maan kovuus vaihtelee paikoittain ja kumivasara tuli käyttöön useasti.

– kylmälaukku. meillä oli auton virralla käyvä iso kylmäkaappi, joka piti eväät syömäkelpoisina pidempään.

– muovilaatikko ruokatarpeille ja tarvikkeille. ostimme ensimmäisenä päivänä ison laatikon jossa pidimme kaikki kuivaruoat ja ruoanvalmistustarvikkeet matkan ajan. laatikko oli helppo nostaa kerralla autosta esille.

– retkituolin saa suht edukkaasti marketista. se voi olla erittäin mukava kapistus matkalla, jos vain mahtuu autoon mukaan.

To buy on location:

– gas bottles or isobutane propane fuel are the same everywhere. just make sure that the bottle has threads, since they also make the kind you poke a hole in.

– lighter blocks or fluid. they really help out when starting a fire.

– a rubber hammer (and proper tent pegs). the ground can be surprisingly hard and we used our hammer often.

– a cooler. we had a huge car cooler, which kept our stuff edible for much longer than a regular cooler would have.

– a plastic box for food and cooking utensils. we got a big plastic box during the first day of our trip, where we kept all dry foods and cooking utensils. the box was then easy to get out of the car at once.

– you can get a camp chair for cheap. it might be a lifesaver during your trip, if you can fit it in your car that is.

Camping-4Untitled

6 thoughts on “Camping Essentials

 1. Sä se kaivat esiin sisäisen retkeilijäni vaikka väkisin 😀 Retkeilyssä kiehtoo kyllä äären paljon just ne maisemat mihin sen oman pisteensä voi halutessaan laittaa. Paikkoja mistä ei hotellimajoitusta toivottavasti ikinä tule löytymäänkään. Sitten kun joskus repäsen, niin kaivan tämän postauksen esiin ❤

  Like

 2. Tästä oli ihan superisti apua nyt, kun suunnitellaan meidän ensimmäistä telttaretkeä koko perheen kera tulevalle kesälle! Viimeksi on telttailtu siis silloin, kun poika ei ollut vielä syntynyt ja silloin muistan, että meillä oli niiiiin surkeat tyynyt että ei mitään järkeä 😀 Tää pitää korjata ensitilassa. Niin ja Laura käski kans kiitellä loistovinkeistä! ^_^

  Like

  1. Kiitos, kiva kuulla! Tyyny on kyllä mun mielestä ihan must. Pakko saada pää ja niska tuettua johonkin et pystyy lepäämään kunnolla. 🙂
   ps. ja kiitos myös Lauralle.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s