The Saguaro

Kaikki tuntevat sen. Tuon jättiläismäisen monihaaraisen kaktuksen, jota mielikuvissa erämaasta ja villistä lännestä aina viljellään. Harva kuitenkaan tietää, että tätä kyseistä Saguaro-kaktusta tapaa vain tietyllä alueella Arizonassa ja Meksikossa, Sonoran erämaassa eikä lainkaan Teksasissa, niinkuin Old El Pason mainos haluaisi sinun uskovan. Mielikuvat ja kuvat voivat huijata.

Everybody knows it. That giant with multiple arms, which is always used to convey images of the desert and of the wild west. But only few know that this particular Saguaro cactus can only be found in Arizona and Mexico, in the Sonoran desert and not at all in Texas, as the advertising of Old El Paso would want you to believe. Conceptions and images can deceive.

Saguaro-12

Sosiaalisen median aikakaudella on helppo huijata kuvin. Sanotaan, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, mutta kertooko sittenkään? Kuvaaja päättää itse mitä haluaa näkemästään näyttää. Somessa on helppo luoda tietynlainen imago itsestään, ja esittää olevansa jotakin mitä ei laisinkaan ole.

In the age of social media it is easy to cheat with pictures. They say a picture is worth a thousand words, but is that even true? A photographer decides what they want to show of reality. It’s easy to create a certain image of yourself on social media and pretend to be something that you’re not.

Saguaro-11

Olen aina fanittanut sanontaa: “what you see is what you get”. Taisin oppia sen jo lapsena jostain elokuvasta. En tykkää kaunistella, piilotella, värittää tai valehdella. Varsinkaan itselleni. Haluan uskoa omaan itseeni ja siihen, että kohtelen ihmisiä oikein.

I’ve always been a fan of the saying: “what you see is what you get”. I think I picked it up in some movie as a kid. I don’t like to sugar-coat, whitewash or blatantly lie. Especially to myself. I want to believe in who I am and that I’m treating people right.

Saguaro-6

Saguarot voivat elää jopa parisataa vuotta. Niiden 8 ensimmäisen elinvuoden aikana ne kasvavat kuitenkin vain tuuman tai puolitoista, ja yleensä “hoitajapuun” alla, joka suojaa ja hoitaa niitä alkutaipaleella. Lopulta hoitajalle käy kuitenkin huonosti, sillä saguaron kasvaessa se vie hoitajaltaan kaiken ravinnon, jolloin hoitajapuu kuolee.

Saguaros can live up to 200 years. During their first 8 years of life, they only grow about 1-1.5 inches, usually under a “nurse-tree”, which protects and nurtures them in the early stages. In the end the tree usually ends up with the short end of the stick, since as the saguaro grows, it saps all the nutrients from its nurse, eventually killing it.

Saguaro-4

Saguaro alkaa kasvattamaan haaroja vasta noin 50-70 vuoden iässä. Joskus haarat ilmestyvät vasta 100 vuoden päästä. Kaktus ei myöskään pysty kukkimaan ennen kuin se on täyttänyt 35 vuotta. Saguaroja kutsutaankin ikuisen nuoruuden kasveiksi, sillä ne ovat aikuisia vasta noin 125-vuotiaina, vaikka ne elävät keskimäärin noin 150-175 vuotta. Vain onnekkaat yksilöt saavuttavat 200 vuoden iän.

The saguaro will start to grow arms only at around 50-70 years of age. Sometimes the arms appear only after 100 years. The saguaro can’t even grow any flowers before the age of 35. The saguaro are called the plants of eternal youth, since they can be considered adults only at the ripe age of 125, when they on average live up to 150-175 years. Only the lucky ones will reach the age of 200 years.

Saguaro-7

Vaikka saguaro on suurimmaksi osaksi pelkästään vettä, voi se painaa yli viisi tonnia. Tämä kaktusten kuningas ei lopulta ainoastaan hyödynnä muita, vaan on elinehto Sonoran erämaan selviämiselle. Monet erämaan eläimet käyttävät nimittäin kaktuksia koteinaan tai ravintonaan.

Even if the saguaro is mostly made up of water, it can weigh up to six tons. This king of cacti is not only mooching off others, but is also a prerequisite for the desert ecosystem to survive. Many desert animals tend to use these spiked giants as their food or even lodging.

Saguaro-8

Kysymykseen siitä, miksi kaktus kasvaa ainoastaan Sonoran erämaassa, lähellä Tucsonin kaupunkia, on helppo vastaus. Tässä erämaassa sataa enemmän kuin muissa. Tucsonissa tunnetaan käsite “monsuunikausi”.

The question why this cactus only grows here in the Sonoran desert, near the city of Tucson, has a fairly easy answer. It rains quite a lot more in this desert, than in others. Tucson is no stranger to the term “monsoon season”.

Saguaro-9

Saguaron kansallispuisto jakautuu Tucsonin ympärillä kahteen. Läntiseen ja itäiseen puistoon. Ajoimme läntisen osan läpi auringon laskiessa illalla ja suuntasimme aamulla itäiseen osaan, ennen kuin matkamme jatkui kohti New Mexicon osavaltiota.

Saguaro National Park is divided into two parts around Tucson. The western and the eastern parks. We drove through the western part at night as the sun was setting and saw the eastern part in the morning, before heading into New Mexico.

Saguaro-14

Tucsonissa, hyvin kaukana toisesta kodistani Alaskassa, tapasimme erään Alaskan ystäväni, joka herättää hilpeyttä ajelemalla ympäri Tucsonia Alaskan rekisterikilvet vielä paikallaan. Miksi turhaan esittää olevansa jotain muuta kuin on. Alaskan-tyttö on aina Alaskan-tyttö, vaikka erämaassa korventaisi.

In Tucson, far from my other home in Alaska, we met one of my Alaskan friends, who makes people smile while driving around Tucson with her Alaska-license plates still intact. Why pretend to be something you’re not. Alaskan grown will always be Alaskan grown, even when scorched in the desert.

Saguaro-15Saguaro-17Saguaro-18Saguaro-20Saguaro-23Saguaro-13

Tiesitkö sinä että näitä kaktuksia löytyy vain tietyltä alueelta? Onko sinua huijattu valheellisilla mielikuvilla matkakohteista?

Were you aware that these cacti only grow in this region? Have you been fooled by misconceptions of certain destinations?

10 thoughts on “The Saguaro

  1. Oli kyllä lempeä kesäilta, vaikka pilviä oli horisontissa ja sadettakin taisi olla luvassa. Monsuunikausi oli meneillään… 🙂

   Like

 1. Ihan upeat värit! Jotenkin en pysty edes käsittämään noiden kaktusten kokoa, viisi tonnia, huh. Näyttää mahtavalta tuokin alue, vaikka olen jotenkin mieltänyt nuo seudut vähän tylsäksi autiomaaksi. 🙂

  Like

  1. Mä oon ollut autiomaista vähän samaa mieltä aiemmin, mutta sieltähän löytyi vaikka mitä nähtävää kun vähän osasi kaivaa…

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s