The Texas Way

Teksasissa kaikki on suurempaa. Ainakin mikäli mielikuviin on uskominen. Teksas mielletään usein siksi suurimmaksi osavaltioksi, mutta Alaskassa tiedetään toisin. Teksas mahtuisi Alaskaan kokonaiset kaksi kertaa! Alaska on jopa isompi kuin Teksas, Kalifornia ja Montana yhteensä, mutta se ei silti tarkoita etteikö esimerkiksi koko Teksasin läpi ajaminen olisi puuduttavaa hommaa. Vielä en siihen ole lähtenyt. Edellisen kerran vierailin Teksasin kamaralla häämatkani yhteydessä vuosia sitten. Silloin tuli ostettua päässäni näkyvä cowboy-lätsä. Sillä on ollut kiitettävästi käyttöäkin, mutta tälle reissulle se oli ehdottomasti otettava mukaan, sillä vihdoin se palaisi kotiseuduilleen Teksasiin.

Everything in Texas is bigger. At least if you trust preconceived notions. Texas is often perceived as the biggest state, but in Alaska they know differently. Texas would fit into Alaska twice! Alaska is even bigger than Texas, California and Montana combined, but it still doesn’t mean that driving through the entire state of Texas wouldn’t be boring as hell. I haven’t gotten to that point yet myself. The previous time I visited the great state of Texas was years ago in conjunction with my honeymoon. Back then I purchased the cowboy-hat seen on my head here. I’ve put it to pretty good use since then, but I just had to bring it along on this trip, since it would finally get to go back to its home state of Texas.

Texas Way-16Texas Way-18

Teksasin läntisimmässä kulmassa sijaitsee vähemmän tunnettu kansallispuisto, Guadalupe Mountains. Sen merkittävin vuorenhuippu on nimeltään El Capitan, aivan kuten Yosemitessakin. Kuin kapteeni se valvoo maisemaa ylhäältä. Guadalupe Mountainsin kansallispuistosta löytyy myös Teksasin korkein huippu, Guadalupe Peak, joka kohoaa 2667 metrin korkeuteen, vaikka moni ei miellä Teksasista löytyvän juurikaan vuoria, pieksee Guadalupe Peak monien maiden korkeimmat huiput leikiten. Sen suhteellinen korkeuskin, 923 metriä, on jokseenkin kunnioitettava näky, vaikka see jääkin El Capitanin hurjan kallioseinän varjoon.

 A lesser known National Park, Guadalupe Mountains, is located in the westernmost corner of Texas. Its signature peak is called El Capitan, just as in Yosemite. Almost like a captain, it surveys the views from above. The highest peak in Texas is also located withing Guadalupe Mountains National Park. Guadalupe Peak rises to an elevation of 8751 feet and even if many don’t think Texas has any real mountains to speak of, is this quite the tall peak in comparison to many other places in the world. Even its prominent elevation of 3029 feet is somewhat of a respectable sight, even if its pretty much overshadowed by the steep cliffs of El Capitan.

Texas Way-1Texas Way-2Texas Way-3Texas Way-5

Saadakseen puistosta parhaimmat palat, kannattaisi siellä viettää muutama päivä patikoiden. Me olimme lähinnä läpiajomatkalla ja pysähdyimme nopeasti tutkimaan Visitor Centerin ja näköalapaikkojen antia. Oli mielenkiintoista nähdä vähemmän tunnettu rauhallinen kansallispuisto ja sen erilainen luonto.

To get the most out of this park, you should probably spend a few days hiking around. We were just driving through and stopped briefly along the way to see the Visitor Center and the view points. It was interesting seeing a lesser known, more peaceful National Park and its different type of nature.

Texas Way-6Texas Way-7Texas Way-8Texas Way-9Texas Way-10Texas Way-11Texas Way-12Texas Way-13Texas Way-17

Oletko sinä käynyt Teksasissa? Mikä siellä on ollut mielenkiintoista?

Have you been to Texas? What has been interesting to see there?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s