Sleeping Lady

You need it, that’s for sure
You receive, but always want more
Take it for granted,
This lifetime and what’s up ahead…

You know what I mean
The day is coming
The way is clear
The day has come…

…If opportunity, rears its head
Will you answer, or stay home in bed

— “The Day Is Coming” by My Morning Jacket

Sleeping Lady tai Mount Susitna on merkittävä vuori Alaskan Anchoragen ulkopuolella. Legenda kertoo kauniin tarinan siitä miten Sleeping Lady syntyi. Susitna-niminen nainen odotti rakastajaansa Nekatlaa palaamaan sodasta hyvin pitkän aikaa, mutta lopulta hän väsyi ja kävi nukkumaan. Hänen rakkaansa oli kaatunut sodassa. Kylän naiset säälivät häntä ja päättivät antaa hänen nukkua. Miksi herättää hänet vain murtaakseen hänen sydämensä? Joten hän makaa edelleen paikallaan, nukkuen rauhassa. Talvisin häntä peittää valkoinen lumipeite ja kesäisin hänen peitteensä on vihreä täynnä villikukkia. Sanotaan, että kun sotivat ihmiset vihdoin muuttavat tapojaan, palaa rauha maahan ja Nekatla tulee taas herättämään nukkuvan neitonsa.

Sleeping Lady or Mount Susitna, is a prominent mountain outside of Anchorage, Alaska. The legend tells the beautiful story of how Sleeping Lady came to be. A woman named Susitna, was waiting for her lover Nekatla to return from war for a very long time, grew tired and went to sleep. Turns out he had been killed in war. The women of the village felt sorry for her and decided to just let her sleep. Why wake her just to break her heart? So she still lays there, sleeping peacefully. In the winter she is covered by a blanket of white snow. In the summer, her blanket is made of green grass and wildflowers. They say that when people of war change their ways, peace will rule the earth and Nekatla will return and the Sleeping Lady will finally awaken.

MtSusitna

En voi kuin ajatella että parin viime vuoden aikana olen itsekin ollut eräänlainen nukkuva neito. Olen maannut odottaen että jotain tapahtuisi. Tämä viimeinen vuosi on ollut vaikea ja perhehuolista irroittautuminen tuntui täysin mahdottomalta vain reilu kuukausi sitten. Nyt olen niin kiitollinen että pääsin lähtemään, ja että tämä matka vihdoin ravisti jotain sisälläni. Matka alkoi ystäväni häillä, jotka olivatkin hyvä syy lähteä ja olla toisten rakkaideni kanssa. Kun matkamme halki Yhdysvaltojen länsirannikon alkoi, ei minulla vielä ollut aavistustakaan mitä se vielä pitäisi sisällään. Ei vain paikkoja, tuntemuksia ja kokemuksia, mutta yhä tärkeämmin ihmisiä, joita tulisimme matkallamme tapaamaan, kuinka he tulisivat vaikuttamaan meihin ja kuinka me tulisimme vaikuttamaan heihin. Universumi yritti kertoa minulle koko matkan ajan jotain, ja luulen että otin siitä kopin. Jotain SUURTA on tapahtumassa, vaikken vielä tarkalleen tietäisikään mitä. Tärkeintä on kuitenkin se, että mieleni on avautunut apposen ammolleen, ja täyttynyt ajatuksista, tunteista ja mahdollisuuksista. Päivä koittaa.

I can’t help but feel like in the past few years I’ve been sort of a sleeping lady myself. Lying there in wait, waiting for something to happen. This past year has been difficult, and tearing myself away from my family worries at home felt like an insurmountable task just over a month ago. But now I’m so grateful I got away and that this trip finally dislodged something significant within me. This trip began with a friend’s wedding, which was a good enough excuse to leave and go be with my other loved ones. As our month along the west coast of the United States began, I had yet no clue of everything that was coming our way. Not only in the places we would come to see, feel and experience, but more importantly in all the people we would meet and the impact they would have on us and the impact we would have on them. The universe was trying to tell me something all along and I think I got the message. Something BIG is in the works, though I might not know what exactly just yet. Most importantly, my mind has been blown wide open, filled with ideas, feelings and possibilities. The day is coming.

MtSusitna2 

2 thoughts on “Sleeping Lady

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s