Camping in Monument Valley

Harva asia tekee minut niin onnelliseksi kuin ulkona oleminen. Ehkä se liittyy tähän aikaan jossa elämme, aina kiinni tässä verkossa. Sosiaalinen media, tykkäykset, itsensä validointi ja riippuvaisuus saavat ihmiset, ja minut mukaan lukien kaipaamaan vapautta. Tuntuu siltä, että mitä enemmän tiedämme politiikasta, maailmanmenosta ja muista ihmisistä, sitä enemmän haluaa paeta kaikkea tätä hälinää. Onko maailmassa enää olemassa mitään aidosti hyvää?

Few things make me happier than being outdoors. Maybe it’s this time we live in, constantly being bound to the internet. Social media, likes, feeling validated and being addicted makes people, myself included, to long for a disconnect. It seems like the more connected we are to all these politics, world events and other people, the more you need to escape this insane hubbub all around us. Is there anything genuinely good left in the world?

Monument Valley-38

Olen matkustanut USA:ssa 90-luvun alun jälkeen jatkuvasti. Olen asunut, käynyt koulua, ollut naimisissa, eronnut ja kolunnut maassa yli kolmekymmentä osavaltiota, mutta kaikkien näiden vuosien jälkeen en vieläkään voi ymmärtää maan politiikkaa. Mikä saa minut aina palaamaan maahan, joka kaiken järjen mukaan on kahtiajakautumisen tyyssija?

I’ve traveled in the US constantly since the beginning of the 90’s. I’ve lived, gone to school, been married, gotten divorced and traveled through more than 30 states in the country and after all these years I still cannot begin to understand the politics. What makes me go back to a place, which all things considered is so blatantly divided into two polar opposites?

Monument Valley-18

Helppo vastaus on: luonto. Yhdysvallat on niin täynnä niin upeita paikkoja ja yksinolemisen rauhaa, että suurimman osan ajasta kaikki median vouhottaminen tuntuu kaukaisimmalta mahdolliselta ajtukselta. Täällä voi todella helposti sulkea sosiaalisen median ja kokea ihmisten ja paikkojen voiman ilman turhia ärsykkeitä.

The easy answer is: nature. The United States is so full of fabulous places and the sense of being alone, that most of the time all this fussing of the media feels like the furthest possible thought. Here you can very easily turn off your phone, social media and just feel the force of people and places without all this nonsense.

Monument Valley-11

Olin varannut telttapaikan meille ennakkoon Monument Valleyn The View’n kautta. Maksu suoritettiin paikan päällä. Tämän jälkeen saimme itse valita haluamamme paikan punaiselta hiekalta. Pystytimme teltat ja levitimme tavaramme. Muuta viihdykettä kuin maiseman ihastelu ja sen kuvaaminen ei oikeastaan tarvittu. Seuraamme liittyi myös kulkukoira.

I had booked a campsite for us ahead of time through Monument Valley’s The View. The payment was made on site. Afterwards we got to pick our own spot on the red sand. We set up our camp and got comfortable. We didn’t need any other entertainment besides just admiring the view and taking photos of it. A stray black and white dog joined our party.

Monument Valley-9Monument Valley-10

Aurinko laski ja teimme ruokaa. Katselimme tähtiä ja taivaalla paistavaa Milky Wayta. En usko ikinä nähneeni yhtä montaa tähteä ja niin suurta taivasta. Lopulta nuukahdimme omiin makuupusseihimme. Herätys oli kuitenkin asetettu varhaiseksi.

The sun set and we made dinner. We stargazed and took in the brilliant Milky Way. I can’t remember ever seeing as many stars and such a big sky. Finally we fell asleep in our sleeping bags. We had set our alarm for early in the morning.

Monument Valley-20

Aamulla heräsimme valon kajastaessa horisontista. Muistakin teltoista alkoi näkymään liikettä. Lämpö palasi välittömästi valon mukana. Punainen hiekka tuntui vielä lämpimältä jalkojen alla ja näimme skorpionin vilahtavan pusikkoon. Ei siis heikkohermoisille tämä telttapaikka.

In the morning we awoke as the dawn glimmered on the horizon. The other tents were also waking up. The heat returned instantly with the light. The red sand still felt warm under our feet and we saw a scorpion scatter off into the bushes. This campsite was not for the faint of heart.

Monument Valley-25Monument Valley-26Monument Valley-28Monument Valley-30Monument Valley-35Monument Valley-31Monument Valley-42

Aurinko nousi ja ikuistimme hetken kameroille ja kännyköille. Se hyvä tässä nykyajassa on, että muistot säilyvät paljon helpommin mukana kuin ennen. Pitää vain löytää kultainen keskitie kaiken tiedon ja tiedonjaon hyödyntämiseen. Se on itselläkin työn alla. Viime aikoina on useasti tehnyt mieli vain sulkea kaikki somepalvelut ja uutiskanavat ja elää vain oikeaa elämää niinkuin se itselle eteen tulee. Siksi blogissakin on ajoittain ollut hiljasta. Alle kolmen viikon päässä häämöttää vielä liki kuukauden mittainen seikkailu. En malttaisi odottaa.

The sun came up and we immortalized the moment with our cameras and cellphones. The good part about today’s society is that it is much easier to conserve memories than it used to be. You just have to find a middle ground between all the information and being informed. Lately I have often felt the need of turning off all social media apps and the news and to live life just as it presents itself to me. That’s why this blog has also slowed down at times. There is still one more big adventure to be had this summer, and now it’s only a mere 3 weeks away. I can hardly wait.

Monument Valley-46Monument Valley-47Monument Valley-50

4 thoughts on “Camping in Monument Valley

    1. You are so right. Many people seem to have it all too well to realize how blessed they are. One should never take things for granted. Not the quality of life, our surrounding nature and all the people one cares about. Appreciating simple things and genuine positivity are such a rare treat nowadays. I wish people go out and vote for a better future come November, instead of just complaining and being selfish. I’m afraid for this world we live in.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s