Indiana Janes

Muistan lukeneeni maastopyöräilystä Moabissa vuosia sitten. Aiemmin en osannut yhdistää Moabia ja paikkaa Utahissa, josta löytäisi kaksi kansallispuistoa ihan toistensa vierestä. Saatattekin tietää, että en ole kuuman sään ystävä, siksi tulee harvemmin matkustettua kovin lämpimiin paikkoihin, ja keskikesäinen Utah ei tulisi matkasuunnitelmia tehdessä kuuloonkaan. Enkä sano, ettei tämä syyskuun puoliväliä lähestyvä päivä olisi ollut lämmin, mutta ainakin se oli jokseenkin siedettävä. Ensimmäinen ja ehkä paras muistikuvani Archesin kansallispuistosta juontaa juurensa lapsena näkemääni Indiana Jones -elokuvaan. Lapsena se vaikutti kovin mystiseltä paikalta. Tänä syyskuisena päivänä kiersimme puistossa kuin Indiana Janet konsanaan.

I remember reading about mountain biking in Moab years ago. For a long time I didn’t put two and two together about Moab being that magical place in Utah where you can not only find one, but two amazing National Parks within arms reach of one another. You might know that I’m not a fan of hot weather, so I rarely travel to very warm places and Utah in the middle of summer would be totally out of the question for me. Not that it wasn’t warm on a day nearing the middle of September… but at least it was manageable. My first and probably best real recollection of Arches National Park, is from seeing Indiana Jones as a kid. Such a mystical place, it seemed. On this in September day we roamed around the park like regular Indiana Janes.

Arches-29Arches-23

Skyline Arch

Arches-19Arches-25Arches-13

Puistosta löytyy pienen patikkamatkan päässä monenmoista kaarta, tunnelia ja kivimuodostelmaa.

The park features many kinds of arches, tunnels and rock formations at only a short hiking distance.

Arches-9Arches-26Arches-8Arches-17Arches-1Arches-37

Balanced Rock

Arches-45Arches-42Arches-46Arches-48

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s