Drive to Denali

Palataan vihdoin viimekeväisiin Alaskan tunnelmiin. Toukokuun puoliväli on Alaskassa vielä turistisesongin osalta hiljaista aikaa. Suurin osa matkailijoista löytää tiensä tänne vasta kesä-heinäkuussa ja pienellä ennakkosuunnittelulla maisemista pääsee nauttimaan huomattavasti rauhallisemmin ennen sitä. Olin viimeksi vieraillut Denalin kansallispuistossa lähes tasan kaksikymmentä vuotta aiemmin ja mielenkiinnolla odotin miten maisemat minut yllättäisivät ja pitäisivätkö muistikuvat mitenkään paikkaansa.

Let’s finally get back to my travels in Alaska last spring. Mid-May is still pretty much regarded as pre-tourist season in Alaska and it was still quite quiet along the roads . Most travelers won’t find their way here until June-July and with a bit of planning ahead you’ll get to enjoy the views in a much calmer atmosphere before then. I had last visited Denali National Park twenty years earlier and was eagerly awaiting how the sights would surprise me and if my recollection of the views from back then would in any way still be accurate.

Road to Denali-11Road to Denali-1

Matkamme Denaliin kulki ensin Palmerin kautta upeaa Glenn Highwayta pitkin Glennalleniin, jossa vietimme yhden yön sateisella leirintäalueella. Glennallenissa ei juurikaan muuta ollut kuin yksi t-risteys, huoltoasema ja ruokakauppa. Sateessa värjöttelemisen sijaan menimme huoltsikalle hakemaan kuumaa teetä. Siellä kuuntelin mielenkiinnolla erään vanhan sedän jutusteluja joka ojenteli innolla käyntikorttiaan josko perhokalastus kiinnostaisi. Aamulla koukkasimme Delta Junctionin kautta ylös North Poleen, josta ajoimme päiväksi Chena Hot Springseille kylpemään.

We started to Denali through Palmer, along the fabulous Glenn Highway to Glennallen, where we spent a night at a rainy campground. There wasn’t much else in Glennallen, except for an intersection, a gas station and a grocery store. Instead of standing around in the rain, we went to the gas station and got some hot tea. Once there, I heard an old man eagerly chatting with people. He was handing me his business card, in case I’d be into fly fishing. In the morning we stopped by Delta Junction on our way to North Pole, from where we headed to Chena Hot Springs for a day of bathing.

Road to Denali-2Road to Denali-3Road to Denali-4Road to Denali-5

Edellisvierailultani Denalin pohjoispuolella sijaitsevaan Fairbanksiin muistin vain sen, ettei kaupunki ollut koskaan liiemmin sykähdyttänyt. Vuoria ja maisemia ei ole nimeksikään. Voisipa melkein sanoa, että Alaskan toiseksi suurin kaupunki muistuttaa vähän Suomea. Erilaiseksi sen tekee kuitenkin sen ilmasto. Fairbanks sijaitsee ikään kuin kattilan pohjalla, eli kesäisin siellä voi olla sietämättömän kuuma ja talvisin jäätävän kylmä. Lämpötila vaihtelee helposti 30°C ja -30°C välillä.

From my previous trip to Fairbanks, north of Denali, I could only remember that the city had never really made an impression on me. Not a lot of mountains or views to be seen. You could almost say that the second largest city in Alaska reminds one a bit about Finland. The difference is however its climate. Fairbanks is located on the bottom of a pot, which can during the summer get insufferably hot and in the winter icy cold. The temperature can easily range between 85°F and -25°F.

Road to Denali-6

Pysähdyimme Fairbanksissa vain nopeasti ruokaostoksilla ja lähdimme ajamaan parin tunnin matkaa alas Denaliin. Tiellä ei edelleenkään näkynyt liiemmin muita autoja. Jännitys kasvoi, kun vihdoin horisontissa alkoi taas näkymään upeita vuoria. Mitä pitikään sisällä ensimmäinen iltamme leirintäalueella Denalissa, siitä lisää pian.

We only made a quick stop in Fairbanks to do some grocery shopping and drove a few hours down to Denali. There still weren’t many other cars in sight along the roads. The excitement grew, until finally we started seeing beautiful mountains on the horizon. Next up, more about what our first evening at the campsite in Denali had in store for us.

Road to Denali-7Road to Denali-8Road to Denali-10Road to Denali-12

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s