Alternative Alaska

I’ve roamed and rambled and I followed my footsteps
To the sparkling sands of her diamond deserts;
And all around me a voice was sounding:
This land was made for you and me.

When the sun came shining, and I was strolling,
And the wheat fields waving and the dust clouds rolling,
As the fog was lifting a voice was chanting:
This land was made for you and me.

— Woody Guthrie

Tuntuu, että moni pitää luontoa itsestäänselvyytenä ja unohtaa kunnioittaa sitä asianmukaisella tavalla. Luonto on elinehto, joka pitää jokaikistä meistä tällä planeetalla hengissä. Ilmastonmuutos ja luonnonsuojelu ovat aiheita joiden puolesta jaksan aina puhua ja jotka ovat sydäntäni lähellä, ehkä etenkin siksi että olen nähnyt konkreettisen muutoksen Alaskan ilmastossa ja ympäristössä yli kahdenkymmenen vuoden aikana. Poliitikkojen ja hyssyttelijöiden on turha puhua vaihtoehtoisista faktoista ja kieltää tieteellisesti todistettuja tilastoja, sillä kun silmänsä ja mielensä avaa, voi nämä muutokset todeta itsekin. On myös turha haikailla mennyttä aikaa, sillä mennyt on mennyttä ja ainoa mihin voi vaikuttaa on tuleva.

Feels like many take nature for granted and forget to respect it in the appropriate way. Nature is the lifeline that keeps every single one of us alive on this planet. Climate change and conservation are subjects that I will never tire talking about and are especially close to my heart, maybe because I have seen the concrete change in Alaska’s climate and environment in the past twenty plus years. Politicians and pussyfooters need to stop talking about alternative facts and stop denying scientifically proven statistics, because when you open your eyes and your mind, you can see all these changes yourself. It’s useless to long after the past, because the past is in the past and the only thing you can make a difference on is the future.

Alternative Alaska-46

Kirjoitin juuri artikkelin ilmastonmuutoksesta Alaskassa. Artikkelia varten en voinut heitellä kehiin vain omia triviaaleja mielipiteitäni, vaan piti myös perehtyä tilastoihin, jotka kertovat karusta totuudesta. Ajattelin jakaa blogissakin joitakin näistä tilastoista, ja ajatuksista joita artikkelin kirjoittaminen mielessäni herätti.

I just wrote an article about climate change in Alaska. For the article, I couldn’t just throw my trivial personal beliefs around, but I also had to delve into some actual statistics, which tell a sad story. I thought I’d share some of these statistics and also the thoughts that writing the article stirred in my mind.

Alternative Alaska-23

Viime kesän vierailuni Alaskassa olivat erittäin mielenkiintoisia ja myös kovin erilaisia kuin vierailuni siellä yleensä ovat olleet. Ensimmäistä kertaa asuin vierailuideni ajan muualla kuin yleensä, ja olin myös eri tavalla tekemisissä uusien ja vanhojen tuttujen kanssa.

My visits to Alaska last summer were very interesting and also very different from what my usual visits there have been like. For the first time I stayed in different locations than usually and was also moving in slightly different circles, both with new and old friends.

Alternative Alaska-19

Asuin pari päivää alaskalaisen ystäväni siskon kanssa samassa kämpässä, ja hän kertoi melko surullisia tarinoita kesätöistään Prince William Soundilla, jossa moni turistikin käy risteilemässä Alaskassa vieraillessa. Hän oli ollut keväästä asti töissä kalastusaluksella, joka oli viikko toisensa jälkeen nostanut merestä verkkojen mukana ihmeellistä liejua kalasaaliin jäädessä jatkuvasti mitättömäksi. Tämä vaikutti tietenkin myös miehistön palkkaan, ja kesän tienestit uhkasivat jäädä pieniksi.

For a few days I was bunking with an Alaskan friend’s sister, who was telling me pretty sad stories about her summer job in Prince William Sound, where many tourists head as they visit Alaska. She had been working on a commercial fishing boat since spring and week after week, they had been pulling the nets out of the water filled with unusual slime, whereas the actual catch had continually been insignificant. This was affecting the pay of the crew as well and their summer earnings were in jeopardy.

Alternative Alaska-25Alternative Alaska-17

Hän oli pääkaupungissa Juneaussa hengähtämässä muutaman päivän ajan, ennen kuin jatkaisi kalastussesonkia Sitkassa, Kaakkois-Alaskan ulkosaaristossa toiveissaan paikata alkukesän sivu suun menneitä tienestejä toisella aluksella.

She was in the capital city of Juneau taking breather for a few days, before heading out to Sitka, in the outernmost archipelago of Southeast Alaska, in hopes of making up for the lost earnings of the beginning of the summer on another fishing vessel.

Alternative Alaska-33

Vieraillessamme toukokuussa Homerissa, Alaskan ruijanpallas-pääkaupungissa, kertoivat kalastajat meille kuinka kalat kasvoivat ennen vanhaan liki ennätysmäisiin mittoihin. Nykyään nämä kampelan sukulaiskalat jäävät kovin pieniksi. Tämänkin epäillään olevan ilmastonmuutoksen aiheuttamaa.

While visiting Homer, the halibut capital of Alaska last May, the fishermen were telling us stories about how in the olden days these fish used to grow to nearly record breaking measurements. Now, these relatives of flounders remain quite small. This is also assumed to be a consequence of climate change.

Alternative Alaska-30Alternative Alaska-37

Juneaun ympärille Kaakkois-Alaskassa levittäytyy Yhdysvaltojen suurin kansallismetsä, Tongass National Forest. Tämä viileänlauhkea sademetsä on 17 miljoonan eekkerin kokoinen alue, joka vaatii tietyn kosteustasapainon ja sademäärän selvitäkseen.

The largest National Forest in the United States, the Tongass National Forest, spreads around Juneau in Southeast Alaska. This temperate rainforest is an area of up to 17 million acres, which requires a certain moisture balance and amount of rain to survive.

Alternative Alaska-36Alternative Alaska-40

Viime vuosina asukkaita on huolestuttanut sateiden vähäinen määrä. Ei siinä, etteikö aurinkoinen sää sademetsän asukkaille kelpaisi, mutta vähäiset sateet vaikuttavat myös heidän harrastuksiinsa ja ympäristöön.

Lately the residents have been worried about the lack of rain. Not that sunny weather wouldn’t be nice for the inhabitants of a rainforest, but less rain also impacts their pasttimes and the environment.

Alternative Alaska-43Alternative Alaska-15

Alueen laskettelijat ja lumilautailijat ovat varsinkin kärsineet ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Parin viime vuoden talvet ovat olleen paikallisen laskettelualueen Eaglecrestin 40-vuotisen historian huonoimpia. Lunta ei kertakaikkiaan ole ollut tarpeeksi, jotta edes kaikkia hissejä olisi voitu pyörittää normaaliin tapaan.

Skiers and snowboarders have especially suffered the consequences of climate change. The past few winters have been some of the worst in the local ski area Eaglecrest’s 40-year history. There simply hasn’t been enough snow to run all the chairlifts all the way up to the top like they usually do.

Alternative Alaska-13Alternative Alaska-12

Viime vuosi oli Alaskassa ennätyslämmin. Juneaun kansainvälisellä lentokentällä on pidetty tilastoa lumikertymästä vuodesta 1936 asti, ja viime vuoden tilasto kertoo karua faktaa. Lumikertymä oli vuonna 2016 vaivaiset 27,2 tuumaa, normaalin lumimäärän ollessa yleensä lähempänä 90 tuumaa.

Last year was the warmest to date in Alaska At the Juneau International Airport they’ve been keeping statistics of the snow accumulation since 1936 and last years stats speak a harsh language. The snow pack in 2016 was measured at 27.2 inches, whereas the regular amount is closer to 90 inches.

Alternative Alaska-9Alternative Alaska-11

Huonoiten Alaskassa menee kuitenkin ehkä jäätiköillä. Satunnainen turisti ei oikeastaan voi nähdä muutosta, mutta säännölliset vierailijat kuten minä ja asukkaat kyllä huomaavat eron.

Worst off in Alaska are however the glaciers. An occasional tourist can’t really tell the difference, but regular visitors, such as myself and the inhabitants sure can see the changes.

Alternative Alaska-10Alternative Alaska-50

Vierailin viime vuonna useammalla Alaskan jäätiköllä, eri puolilla osavaltiota. Ehkä vaikuttavimmin muutoksen näki Exit Glacierilla, Kenai Fjordsin kansallispuistossa, jossa jäätikön perääntymistä on seurattu vuosikyltein yli 150 vuoden ajalta. Turha varmaan mainita, että viimeisen kymmenen vuoden ajan muutos jäätikössä on ollut aivan päätähuimaavaa.

Last year I visited several of Alaska’s glaciers all over the state. Maybe the most dramatic change can be seen at Exit Glacier, in Kenai Fjords National Park, where the receding of the glacier has been followed with annual signs over the past 150 years. Needless to say, the change over the past 10 years has been simply overwhelming.

Alternative Alaska-52Alternative Alaska-53

Juneaun Mendenhall Glacierilla tilanne on ollut samanlainen. Olen omakohtaisesti kokenut ja nähnyt tämän kotijäätikköni perääntyvän huimaa vauhtia. Ympäristö on jäätikön perääntyessä muuttunut merkittävästi ja jäätikkö on kesäisin joskus myös vaarallinen, sillä sen sulaessa ennätysmäistä tahtia, kerääntyy jäätikön sisälle myös jökulhlaupeja, eli jäätikköjokitulvia, jotka purkautuessaan aiheuttavat suuriakin vahinkoja.

The situation has been similar at Juneau’s Mendenhall Glacier. I have personally experienced and seen this home glacier of mine receding at an alarming pace. The environment around the glacier has radically changed and sometimes during the summer it can even be dangerous as it melts at such a speed, that glacial outburst floods, or jökulhlaups happen more frequently, which can cause irreparable damage when they burst through the ice wall.

Alternative Alaska-57Alternative Alaska-59

Tämän hetkisen poliittisen ilmaston ollessa maailmassa ja etenkin USA:ssa niin ristiriitainen, ja republikaanien ajaessa mitä ihmeellisimpiä esteitä kansallispuistoja ja luonnosuojelukohteita vastaan, toivoisin että joka ikinen jonka päässä järki vielä pelaa osallistuisi talkoisiin. Pienillä muutoksilla voi tehdä paljon. Mieti mitä syöt, kierrätä, kävele enemmän, käytä joukkoliikennettä, matkusta ekologisemmin ja kuluta vähemmän. Pienistä puroista syntyy suuria jokia, senkin voivat jäätiköt meille näyttää.

As the political climate in the world and the US is more and more conflicting and as some of the republicans are threatening the bare existence of some of the National Parks and the environmental protection agency, I would hope that everyone with still an inch of sense in their head would participate in an essential cause. Think about what you eat, recycle, walk more, use public transportation, travel more ecologically and consume less. Small streams make big rivers, that is something even glaciers can show us.

Lisää ilmastonmuutoksen vaikutuksista Alaskassa voit lukea tästä Suomi-USA -lehden artikkelistani!


Lisäksi haastan muutkin matkabloggaajat mukaan kertomaan, miten ilmastonmuutoksen on huomannut konkreettisesti matkaillessa. Jos olette jo kirjoittaneet aiheesta, lisätkää linkkejä kommenttikenttään niin lisään niitä tähän alle!

I challenge all other travel bloggers to tell about how you’ve noticed climate change as you’ve traveled the world. If you have already written about the subject, please link to your post in the comments and I will list them here below!

Matkakuume: Mitä hengität, jos puolet hapesta katoaa?

Whattawowworld: Ikävä lunta – tositapahtumat ilmastonmuutoksessa

Maailman äärellä: Kun lumi ei riitä – apukinoksia kolaamassa

8 thoughts on “Alternative Alaska

 1. Alaskan ilmastonmuutokseen en ole perehtynyt, mutta Alaskan olen halunnut nähdä – ja nyt näyttäisi siltä, että ensi syksynä se vihdoin toteutuu. Valinnemme helpon tavan tutustua siihen risteillen Sewardista Vancouveriin – ja nyt mietin hiukan, että onkohan se nyt sitten hyvinkin huono tapa luonnon kannalta? Tai ihmisten kannalta – joitakin me varmasti tuolla matkallakin työllistämme, mutta onkohan se sitten enimmäkseen risteilyaluksen henkilökuntaa, joka ei luultavasti ole alaskalaisia. Mutta ainakin voimme syksyllä kertoa Alaskasta ja ehkä saada muutaman muunkin kiinnostumaan tästäkin maailman kolkasta!

  Like

  1. Hyvä että otit risteilyn aiheena esiin. Valitettavasti risteily on ehkä epäekologisin mahdollinen tapa nähdä Alaskaa. Risteilijät saastuttavat vesiä, ja jotkin niistä saa myös luvanvaraisesti tyhjentää jätevesiään mereen. Toisaalta risteilijät tuovat tuhansia vierailijoita rannikon pieniin kyliin, ja turismi elää monissa paikoissa juurikin niiden varassa. Itse en menisi oikeastaan mistään syystä risteilylle, mutta makuja on tietenkin monia. Helppoushan on se mikä monilla tuntuu ratkaisevan. Paikalliset näkevät risteilevät turistit usein jokseenkin negatiivisessa valossa. Ja arvasit oikein, risteilijöiden työntekijät ovat harvemmin alaskalaisia.
   Täältä voi lukea aiheesta lisää:http://juneauempire.com/opinion/2013-02-14/my-turn-alaska-letting-cruise-industry-waste-dumping-damage-greatest-fisherieshttp://juneauempire.com/local/2015-06-21/battle-over-blackwaterhttps://www.adn.com/arctic/2016/10/10/uncharted-waters-mega-cruise-ships-sail-the-arctic/

   Like

 2. On kyllä surullista lukemista, mutta siitä täytyy puhua! Itse olin juuri tammikuun alussa Islannissa ja siellä kuulin myös puhetta viime aikojen muutoksista juuri jäätiköiden osalta. Itse en ole siellä aikaisemmin käynyt, joten ei ollut vertailumahdollisuutta. Tilanne on joka tapauksessa tosi!

  Like

  1. Mä olin itse Islannissa kymmenisen vuotta sitten. Täytyisi taas käydä muuten kuin välilaskulla. Luulen että tilanne on aika lailla sama kaikilla pohjoisilla alueilla. Toivoisin että kaikki ilmastonmuutoksen kieltäjät saisivat kunnon opetuksen siitä, kuinka tärkeää on tätä ainutkertaista palloamme vaalia!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s