John Day Fossil Beds

Viimeisen vuoden aikana koettujen paikkojen yllättäjä on ehdottomasti ollut tämä piskuinen kansallismonumentti Oregonin keskellä. Tulivuorten ja jokien katveesta löytyy pala erämaata jolla on mielenkiintoinen historia. Koska tämä alue on niin pirstaleinen ja keskellä yksityismaita on se nimitykseltään “vain” monumentti, ei puisto. 1900-luvun alusta lähtien aluetta yritettiin ostaa ja turvata julkiseen käyttöön Oregonin osavaltiolle, mutta varsinaiseksi kansallismonumentiksi sen julisti kongressi vasta vuonna 1975.

Of the places I’ve experienced in the last year, the biggest surprise has definitely been this little national monument in the middle of Oregon. Tucked away behind volcanoes and rivers, there is a piece of desert with an interesting history. Because this area is so spread out and in the middle of private land, it is “merely” called a monument, not a park. Since the early 1900’s they tried to buy up the land to secure it for public use for the State of Oregon, but it wasn’t established as a National Monument by Congress until 1975.

John Day-29

Aluetta leimaa sen maan kerroksellisuus. Miljoonien vuosien ajan maaperään kertyneet fossiilit värjäävät maan erivärisin raidoin ja värein. Tästä maaperästä on löytynyt fossiili jos toinenkin. Näin arvokkaita paikkoja ei maailmassa ole monia. Sen arvoa ei millään voi mitata rahassa. Nämä ovat pyhiä paikkoja, joiden jokaisen toivoisi edes kerran elämässä näkevän.

This area is defined by its layers. The fossils which have formed sediments into the earth during millions of years, color the landscape with stripes and bright shades. They have found countless fossils on this land. There aren’t many places like this in the world and it’s worth cannot be measured. These are sacred places, which everyone should see at least once in a lifetime.

John Day-1

Vuonna 1906 Theodore Roosevelt julisti Yhdysvaltojen ensimmäiseksi kansallismonumentiksi Wyomingin Devils Towerin, niin kutsutun Antiquities Actin voimin. Tämä lakiasetus antaa maan presidentille oikeuden nimetä julkisia maita kansallismonumenteiksi suojellakseen niiden kulttuuria, luontoa tai tiedettä.

The first national monument in the United States, Devils Tower in Wyoming, was designated through the power of the Antiquities Act, by Theodore Roosevelt in 1906. The so-called Antiquities Act gives the president the opportunity to declare public lands as national monuments to protect their cultural, natural or scientific features.

John Day-4John Day-5

Maan viimeisin hallitus ei valitettavasti ole suojelun kannalla. Tuntuu, että luontoa, perinteitä ja suojeltavia kohteita ei kunnioiteta asianmukaisella tavalla, saati että niitä pyrittäisiin enää suojelemaan – päinvastoin. Hyödyksi vain kaikki se minkä maasta irti saa. Muutamat luonnon ehdoilla toimivat amerikkalaiset yritykset ovat kirjoittaneet mielenkiintoisia postauksia viime aikojen poliittisista päätöksistä koskien luontoa ja ilmapiiriä joka hallituksen päätöksissä vallitsee. Suosittelen jokaista luonnon ystävää lukemaan aiheesta lisää.

The latest administration however, hasn’t taken to protecting lands. Seems like nature, tradition and preservation are not treated seriously, or that they would in any way be prioritized – actually the opposite. What can be profited from, will be. Some prominent American companies who operate in the nature industry have written interesting blog posts on the latest political moves regarding nature and the reasons behind these developments. I think every nature lover read more about this topic as it will affect all of us.

John Day-9John Day-15John Day-13John Day-14John Day-16John Day-18John Day-24John Day-40John Day-38John Day-31John Day-34John Day-41John Day-42John Day-43

USA:n sisäasiainministeriö julkaisi juuri listan niistä kansallismonumenteista, joiden statusta tullaan presidentin määräyksestä “tarkistamaan”. Näiden joukossa on lukuisia ainutlaatuisia paikkoja, joiden toivoisi säilyvän julkisina maina, eikä vain hyödyn maksimoimiseksi.

Tämän kansallismonumentin kolmesta eri yksiköstä voit lukea täältä:

The US Interior Department just published a list of all the national monuments, which are having their status “reviewed”, due to an executive order by the president. Among these are countless, one of a kind lands, which you would wish to remain open to all, not just for maximizing profit.

Read more about the three units of this national monument here:

3 thoughts on “John Day Fossil Beds

  1. Aivan upea valo näissä kuvissa! Mulla on ollut taas hirmu kuume jenkkeihin ja nää sun viime aikojen postaukset on juuri niiltä seuduilta jotka eniten kiinnostaa. Katsotaan joko tänä vuonna päästäisi reissuun vai meneekö ensi vuoteen. 🙂

    Like

    1. Kiitos Maarit! Mun kuume ei sekään oo hellittäny yhtään, sillä samoihin maisemiinhan mä karkaan tänäkin kesänä… multa saatte sitten täsmävinkkejä kun olette vihdoin lähdössä. 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s