Tioga Pass

Viime vuonna tie numero 120 Mammothin puolelta vuorten yli Yosemiteen oli avattu vasta muutama viikko ennen vierailuamme kesäkuun 1. päivä. Tänä vuonna lumitilanne onkin jotain ihan muuta, ja ystäväni jotka ovat pian lähdössä kiertämään länsirannikkoa jäävät luultavasti tästä reitistä paitsi, sillä tien oletetaan avaavan vasta kesäkuun lopulla tai heinäkuun alussa. Viime vuotinen suunnitelma oli rakennettu vahvasti sen varaan, että pääsisimme ajamaan tämän huikaisevan hienon reitin, ja onneksi meitä lykästi. Tie oli auki, mutta maisemat olivat vielä paikoitellen hyvinkin talviset. Tahoen ja Bridgeportin lämpötilat tuntuivat täällä taas kovin kaukaisilta, mutta emmepä vielä tässä vaiheessa tienneet mikä meitä alhaalla Yosemiten laaksossa odottaisikaan.

Last year the road 120 from Mammoth over the mountains down to Yosemite had opened just a few weeks before our visit on June 1st. This year the snow situation is something completely different and my friends who are soon heading out to drive around the west coast, will probably miss out on this route, since they don’t expect the road to open until late June or early July. Las year our plan was firmly planned around this road being open for business and fortunately we got lucky enough to see and experience it in all its glory. The road was open, but the views were still quite wintery along the way. The warmth of Tahoe and Bridgeport felt like a far cry from here, but at this point we still had no idea what was awaiting us down in Yosemite Valley.

Tioga Pass-5Tioga Pass-1Tioga Pass-2

Ellery Laken maisemat muistuttivat minua Norjasta.

The views at Ellery Lake reminded me of Norway.

Tioga Pass-3Tioga Pass-4

Tioga Lake oli vielä jään ja lumen peitossa. Oli vaikea kuvitella olevansa Kaliforniassa.

Tioga Lake was still covered in ice and snow. It was hard to imagine being in California.

Tioga Pass-11

Tuolumne Meadowsilla niityt odottelivat vielä kukkien esiintuloa. Peurat olivat sen sijaan joen varrella nauttimassa kevätauringosta.

The Tuolumne Meadows were still awaitin the arrival of flowers. There were however some deer by the river enjoying the sun.

Tioga Pass-6Tioga Pass-8Tioga Pass-12Tioga Pass-13Tioga Pass-14Tioga Pass-15

Tenaya Laken kirkkaissa vesissä meloi yksinäinen kajakoitsija. Graniittikalliot ympäröivät meitä koko ajan. Yhtäkkiä horisonttiin ilmestyi pystysuora seinämä. Siinä se Half Dome nyt oli. Reissukaverit ei meinanneet uskoa silmiään, ja minä näin vihdoin sen tästäkin suunnasta.

In the clear waters of Tenaya Lake we saw a lonesome kayaker. The granite cliffs were constantly surrounding us. All of a sudden a steep rock wall appeared on the horizon. That was Half Dome. My travel companions could hardly believe their eyes and I finally got to see if from this direction as well.

Tioga Pass-16Tioga Pass-17Tioga Pass-22

Yosemitessa on nykyään niin paljon porukkaa, että yritimme suunnitella reittimme puistossa tarkkaan ystävieni ollessa täällä ensi kertaa, jottei aikaa menisi ruuhkassa liikaa hukkaan. Ensi töiksemme suuntasimme Tuolumne Groveen katsomaan mammuttipetäjiä. Siitä pian lisää. Stay tuned!

There are so many people in Yosemite nowadays, that we tried to plan our route carefully, it being my friends’ first time visit and all, so that we wouldn’t spend too much time in traffic. First up we headed to Tuolumne Grove to check out some giant sequoias. More about that soon. Stay tuned!

3 thoughts on “Tioga Pass

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s