Avenue of the Giants

Punapuiden suvusta on jäljellä enää muutama lajike. Mammuttipetäjät pitävät majaa Yosemiten ja Kings Canyonin ympäristössä, jättiläispunapuut rannikolla San Franciscon pohjoispuolella ja Kiinasta löytyy hieman pienempiä kiinanpunapuita. Mammuttipetäjät ovat tilavuudeltaan näistä kaikista suurimpia, mutta ne ovat valitettavan harvassa enää nykyään. Runsaiten alkuperäisessä ympäristössään kasvavia punapuita pääsee näkemään Humboldt State Parkin läpi kulkevan Avenue of the Giantsin varrella.

There are only a few varieties left of the redwood tree subfamily. Giant Sequoias can be found in the areas surrounding Yosemite and King’s Canyon, Coastal Redwood north of San Francisco and a smaller variety called Dawn Redwood over in China. Giant Sequoias are the largest species by volume of them all, but unfortunately they are quite rare nowadays. Along Avenue of the Giants, running through Humboldt State Park, you will see the most abundant array of redwoods in their nearly natural habitat.

Redwoods-1

Tutustumisen punapuihin voi vaikka aloittaa Leggettissä sijaitsevalta Chandelier Treeltä, jonka läpi pääsee vieläkin ajamaan autolla. Tämä 2400 vuotta vanha puu on nähnyt elämää jo aika kauan. Ihme kyllä se on selvinnyt turistikohteena olosta paremmin kuin monet muut läpiajettavat puut.

You can start your tour of the redwoods at the Chandelier Tree in Leggett, which you can still drive through by car. This 2400-year old tree has seen life for quite a while. Somehow it has managed to survive as a tourist destination for longer than many other of the drive-through trees.

Redwoods-2Redwoods-3Redwoods-4Redwoods-7

Varsinaiselle Avenue of the Giantsille poikkesimme Mirandan kylän kohdalta. Puistotien varressa kulkee lähes koko matkan myös suurempi moottoritie. Jos ei kuitenkaan ole kiire, kannattaa ehdottomasti ajaa maisemareittiä punapuiden katveessa. Vasta täällä niiden koon ymmärtää kunnolla.

We entered the actual Avenue of the Giants by the town of Miranda. There is an actual freeway running along the scenic route nearly the whole way. But if you aren’t in a hurry, you should definitely get the scenic views among the redwoods. Here you’ll finally grasp their true size.

Redwoods-8Redwoods-10

Aiemmin niiden ainutlaatuisuutta ei ole osattu kunnolla arvostaa ja niitä kaadettiin aika surutta. Pohjois-Kaliforniassa on jäljellä enää muutamia kohtia missä niitä esiintyy luontaisesti .

Before they couldn’t really appreciate their uniqueness properly and they were cut down in masses. There are only a few spots left in Northern California where they occur naturally.

Redwoods-11Redwoods-12Redwoods-13Redwoods-15Redwoods-16Redwoods-19Redwoods-17

Yöksi ajoimme kohti Crescent Cityä ja Oregonin rajaa, jossa majoituimme Jedediah Smithin leirintäalueelle, jossa pääsimme vielä nukkumaan punapuiden alla. Siitä lisää pian.

That evening we drove towards Crescent City and the Oregon border, where we stayed at the Jedediah Smith Campground, where we got to sleep under the Redwoods. More about that soon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s