Kävin viime viikolla SAM Helsingin ja American Resource Centerin kutsumana Helsingin yliopiston Kaisa-talolla kertomassa matkoistani USA:n kansallispuistoissa ja antamassa matkavinkkejä ihan täyteen pakatulle salille. Ajattelin nyt jakaa kanssanne osan esityksestäni, ehkäpä tekin saatte siitä ideoita oman kansallispuistoseikkailunne suunnitteluun.
Last week I was invited by SAM Helsinki and the American Resource Center to speak at the Helsinki University Main Library about my travels in the US National Parks. I gave a packed auditorium some travel tips to the Park System. I thought I’d share part of my presentation, maybe you guys can get some pointers for upcoming adventures in the Parks as well.
Kansallispuistot ovat Amerikan ylpeys ja osa kansallismaisemaa.
Yhdysvaltojen ja joidenkin mukaan myös koko maailman ensimmäinen kansallispuisto on tietenkin Yellowstone.
Kansallismonumentitkin kuuluvat USA:n kansallispuistojärjestelmään.
Kukapa ei tunnistaisi kallioon kaiverrettuja presidenttejä?
Suosituin kansallispuisto on vuosi toisensa jälkeen Great Smoky Mountains. Syy tähän on Itärannikon suurten kaupunkien läheisyys.
Jos vuoden sisällä vierailee useammassa kuin kahdessa isossa puistossa, kannattaa harkita vuosikortin ostamista.
Puistonvartijoilta saat parhaat tarinat ja vinkit.
Ilman autoa ei oikeastaan ole kansallispuistoihin asiaa. Järjestettyjä matkoja tietenkin on, mutta ne ovat asia erikseen.
Lämpötilat ovat miellyttävämpiä keväällä ja syksyllä.
Ruuhkaisinta puistoissa on heinä-elokuussa.
Pidän kovin vähemmän tunnetuista puistoista. Siellä on enemmän tilaa…
…ja näkee jotain aivan erilaista.
Sesonki on joskus lyhyt. Kesäkuussa ystäväni jäivät Crater Lakella lumimyrskyyn eivätkä nähneet järvestä vilaustakaan. Vain vajaata kuukautta myöhemmin kävin itse järvessä uimassa kesähelteellä, eikä lumesta ollut enää paljoa jäljellä.
Kannattaa ehdottomasti uskaltautua viettämään yö teltassa!
Ei kannata aliarvioida leirintäalueiden menekkiä Amerikassa. Retkeily on erittäin suosittua.
Eri leirintäalueita kannattaa tutkailla ennakkoon ennen varaamista. Saattaa nimittäin päästä ihan paraatipaikallekin yöpymään.
Mökit ja jurtatkin voivat olla käypä vaihtoehto majapaikkaa etsiessä.
Varauksia voi tehdä eri sivustoilta paikasta riippuen.
Päiväretket toteutuu myös helposti jos mieluummin yöpyy hotellissa.
Autolla pääsee näkemään paljon, mutta parhaat maisemat löytyy patikkareittien varrelta.
Kansallispuistot tarjoavat myös esteetöntä nähtävää. Amerikassa jos missä osataan esteettömyyden suunnittelu luonnossa.
Kansallispuistoissa jokaiselle löytyy sopivaa tekemistä.
Jotkin kansallispuistokohteet ovat myös Unescon Maailmanperintöluettelossa.
Joosuanpuut, mammuttipetäjät, punapuut ja saguaro-kaktukset kasvavat kaikki rajoitetuilla alueilla usein kansallispuistojen sisällä.
Tässäpä teille tilastoa. Half Domelle myönnetään päivittäin 225 lupaa, kesäkuun 17. päivänä hakijoita oli noin 15 500.
Eläimet ja fiksut matkailijat liikkuvat aamulla varhain ennen suurten massojen heräämistä.
Ja illalla kannattaa sinnitellä auringonlaskuun asti.
Vuoristossa kannattaa olla varasuunnitelmia!
Metsäpalot ovat uuden aikakauden vitsaus. Ne jylläsivät koko loppukesän monessa eri kansallispuistokohteessa vaarallisissa mittasuhteissa. Glacierin puiston yli 100-vuotias Sperry Chalet paloipelastusyrityksistä huolimatta poroksi ja Oregonin ilmanlaatu oli elokuun loppupuolella ihan vaaralliseksi luokiteltu. Ilmastonmuutos ja pitkät kuumat kaudet ilman normaaleja sateita ovat pääasiallisia syitä näiden metsien tuholle. Varomaton tulenkäyttö ja salamat sytyttävät kuivan maan herkästi.
Aivan upeaa luettavaa ja kuvat ovat jatkuvasti kauniita.Amazing! So many beautiful pics!
LikeLike
Kiitos Mikko! 🙂
LikeLike
Paljon hyviä vinkkejä ja ihania kuvia! Piipahdan Seattlessa tammikuun alussa, luuletko, että siihen vuoden aikaan on kannattavaa käydä tuolla Mount Rainierissa?
LikeLike
Kiitos Julia!
Sanoisin että ei kannata tammikuussa, eikä perille taida oikein edes päästä. Suurin osa teistä on nimittäin lumen vuoksi suljettu. Kävin Rainierilla tänä vuonna kesäkuun puolivälissä ja silloinkin läpiajo vuorelle (Paradise) oli suljettu ja lunta oli vielä reilusti tien sivussa… ympäri pääsi teitä 12/123 ja 410 pitkin kiertämään.
Toisen kerran kävin elokuun lopussa ja silloin pääsin käymään sekä Paradisella että Sunrisella, mutta viikkoa myöhemmin Sunrisen puolella kaikki tiet oli taas kiinni hillittömien metsäpalojen vuoksi. 😦
LikeLike
Moikka! Ja kiitos vastauksesta, hyvä tietää ettei nyt kannata suunnitella sen varaan. Täytyy piipahtaa niillä nurkilla sitten myös kesäaikaan 🙂
LikeLike