Scotland in November

Vietimme juuri viikon Skotlannissa. Edellisestä vierailustani oli kulunut kolmisen vuotta ja olin haikaillut takaisin jo tovin. Skotlanti on mielestäni maaginen paikka, kuin sekoitus Islannin ja Norjan maisemia perinteisellä brittiläisellä kulttuurilla höystettynä, tosin jokseenkin rennommalla ja ronskimmalla otteella. Linnoista ja historiasta nyt puhumattakaan! Ja vain muutaman tunnin lentomatkan päässä.

We just spent a week in Scotland. My previous visit was three years ago and I had already wanted to go back for a while. To me Scotland is a magical place, like a mix of the views of Iceland and Norway, seasoned with British culture, with a more laid back and rough edge. Not to even mention all the castles and the history! And it’s only a few hours away by plane.

Hiking in Glencoe

Glenfinnan Viaduct
Eilean Donan Castle 

Lähdettiin sillä asenteella liikkeelle, että säällä ei ole meille juurikaan väliä, ja oltiin valmistauduttu kovaankin sateeseen ja kylmyyteen. Mukana matkassa oli teltta, puhallettava makuualusta, makuupussit ja retkivälineet, mutta lopulta nukuimme teltassa vain Glencoen upeissa maisemissa ensimmäisenä yönä. Leirintäalue loisti tyhjyyttään marraskuun koleudessa, mutta pääsimme sentään näkemään harmaahaikaran ja lukuisia peuroja, jotka käyskentelivät rauhassa meitä ympäröivässä metsikössä.

We set off with the attitude that bad weather doesn’t really bother us and had
prepared for both rough rain and cold. We brought a tent, an inflatable mattress, sleeping bags and other camping gear, but only ended up sleeping in our tent on the first night in the wonderful scenery of Glencoe. The campground was pretty much empty in the bleakness of November. We however managed to see a grey heron and countless deer, which roamed around freely in the woods surrounding us.

Hiking the Quiraing with sheep

Seuraavana päivänä Isle of Skyella tuuli erittäin kovaa ja myrskyn yltyessä raivokkaaksi iltaa kohden, pysähdyimme tienposkeen jossa oli tarpeeksi kuuluvuutta puhelimen nettiä varten ja varasimme Airbnb:n kautta yöksi asuntovaunun saaren pohjoiskärjestä. Yöllä myrskyn hälvettyä näkyi pilkkopimeällä taivaalla kaikki maailmankaikkeuden tähdet linnunrataa myöten.

The next day on Isle of Skye the wind was very rough and as the storm grew testier towards the evening, we pulled over on the side of the road with enough service on my phone and used Airbnb to book a caravan for the night in the northernmost tip of the island. At night in the darkness, after the storm had passed, we could see all the stars in the universe including the Milky Way.

The Quiraing
Neist Point Lighthouse

Isle of Skyella kiipesimme Quiraingille ja Storrille, sekä vierailimme Kilt Rockilla ja Neist Pointin majakalla. Portreessa pysähdyimme maistamaan perinteisiä fish & chipsejä, haggista ja voimajuoma Irn Bruta.

On Isle of Skye we hiked up to Quiraing and the Storr and visited Kilt Rock and Neist Point lighthouse. We stopped in Port Righ to try traditional fish & chips, haggis and the classic Scottish power drink Irn Bru.

The Old Man of Storr
Camping Pod

Skyelta ajoimme kohti Loch Nessiä ja Glen Affricia, jonka läheisyydessä vietimme matkan kolmannen yön. Olin ennakkoon varannut meille pienen hobittimajoituksen, eli podin, jossa oli lämmitys ja sähkö. Nukuimme tuplaleveällä makuualustallamme podin lattialla makuupusseissa ja kokkasimme retkiruokaa podin terassilla ja retkipöydällä. Glen Affric oli ehkä kaunein Skotlannissa näkemäni paikka, jonne palaisin mieluusti myös kesällä.

From Skye we drove toward Loch Ness and Glen Affric, where we spent the third night of the trip. I had booked us a little hobbit hole aka. camping pod in advance, with heating and electricity. We slept on the floor in our inflatable double mattress and sleeping bags and made food with our camp stove under the awning and the camping table. Glen Affric was probably the most beautiful place I’ve seen in Scotland, which I would gladly visit even in summer.


Glen Affric
A Chapel in the Highlands

Glen Affricilta jatkoimme vielä Invernessiin, Cullodenin taistelukentille, ihastuttavaan pikkukaupunkiin Grantown-on-Speyhin ja Aviemoreen, josta avautuivat Cairngormsin kansallispuiston upeat lumihuippuiset maisemat. Vietimme vielä yhden yön podissa lähellä Pitlochrya, josta palasimme Edinburghiin matkan viimeisiksi päiviksi. Matkan loppuosuutta varjosti orastava flunssa, joten kuvat jäivät loppupätkältä harmittavan vähäisiksi.

From Glen Affric we continued on to Inverness, the Culloden Battlefields, a charming smalltown called Grantown-on-Spey and Aviemore, from where we could see the snowcapped peaks of Cairngorms National Park. We spent one more night in a pod close to Pitlochry, only to return to Edinburgh for the last days of the trip. I had a budding cold toward the end of the trip, so unfortunately I didn’t take as many photos as I usually do.

Victoria Street, Edinburgh

National Museum of Scotland

3 thoughts on “Scotland in November

 1. I love all your pictures! May I ask what type of camera/lens you used to take them? My husband and I will be traveling to Scotland in late November and plan to visit most of the places you mentioned.

  Like

  1. Hi Shannon, thank you for your kind comment. As you probably can tell I love taking pics! Nowadays I use an Olympus OMD Em1 with a travel lens 14-150mm, but also a Panasonic Leica 15mm lens for portraits and low light shots. I prefer my camera gear lighter than the big Canon 7D I used to log around.

   Scotland is amazing, I hope you have a great trip! 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s