Arches, Spires, Hoodoos

Heräsimme varhain Coloradon puolelta lähteäksemme ajamaan kohti Utahia ja Archesin kuuluisaa kansallispuistoa. Onhan nämä punaiset kaaret aika hienoja, vaikka kokonaisuudessaan en ole tämän turistirysän suurimpia faneja. Kaunista ja rauhallisempaa luontoa löytää muualtakin Utahista, kuten Capitol Reefista tai Grand Staircase-Escalanten kansallismonumentista. Käytiin kuitenkin aamupuhteiksi kiipeämässä Delicate Archille ja suunnattiin pokkana hieman muiden ihmisten ohi, missä saimme istua kaaren “takana” ihan rauhassa. Mikään mahdoton patikka tämä ei suinkaan ole, mutta varustautuisin silti hyvillä kengillä ja reilulla juomavedellä, vaikka matkan varrella näkeekin kaikenlaisia hiihtäjiä mitä kummallisemmissa varusteissa. Parkkipaikan löytäminen voi joskus olla haasteellista, mutta tällä kertaa meillä kävi onneksi tuuri. Archesilta jatkoimme vielä kohti Canyonlandsia ja yöksi Monument Valleyhin, eli tällä kertaa tämä oli vain pikavisiitti matkan varrella.

We awoke early in Colorado to drive over to Utah and the famous Arches National Park. Of course these red arches are an amazing sight, but as a whole I’m not really a fan of this massive touristic endeavor. You can find more beautiful and peaceful places elsewhere in Utah, like for example in Capitol Reef or Grand Staircase-Escalante National Monument. However we decided to do a quick morning hike up to Delicate Arch and headed past all the other people at the lookout, where we got to sit quietly by ourselves “behind” the arch. It’s not an impossible hike, but I would still equip myself with proper shoes and adequate drinking water, even though you’ll see all kinds of people in the most random gear along the way. Finding a parking spot can sometimes be challenging, but this time we got lucky. From Arches we continued onward to Canyonlands and spent the night in Monument Valley, so this time it was only a quick visit along the way.  

One thought on “Arches, Spires, Hoodoos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s