Painted Hills

“Spirit of my silence I can hear you, but I’m afraid to be near you
And I don’t know where to begin
Somewhere in the desert there’s a forest, and an acre before us
But I don’t know where to begin
…

With the wind in your hair
Amethyst and flowers on the table, is it real or a fable?
Well I suppose a friend is a friend
And we all know how this will end”

— “Death with Dignity” by Sufjan Stevens

Näin loppuvuodesta tulee usein ajateltua paljon sitä mitä vuoden aikana on tullut matkoilla nähtyä ja koettua. Aika kiitää niin nopeasti että usein matkoilla sitä vain haluaisi pysäyttää ajan ja jäädä nauttimaan hetkistä hieman pidempään. Kunpa meillä olisi sellaisia supervoimia kuin ajan ja tilan hallinta… Kirjoitin vastikään uusimpaan SUOMI-USA -lehteen jutun Oregonista, ja ehkä juurikin sinne on mieleni palaillut tänä vuonna eniten. Ajatellessani kesää ja Oregonin lämpöä tunnen tuulen kasvoillani ja näen edessäni aavat maisemat. Mukanani syyskuussa oli kauan kadoksissa ollut ystävä, jonka kanssa puhuttiin henkeviä kaikesta maan ja taivaan välillä.

At the end of the year I often think about what I’ve seen and experienced on my travels in the past year. Time flies by so quickly, that while traveling I’d often like to stop time and enjoy moments a little bit longer. If only we had super powers like control of time and space… I recently wrote an article in the latest SUOMI-USA -magazine about Oregon and that’s probably been where my mind has lingered most this year. As I think about last summer and the warmth of Oregon, I feel the wind in my face, I see wide open spaces ahead of me. With me in September was a long lost friend, with whom we conversed about everything between heaven and earth.

Painted HIlls-4

Kuten kirjoitin artikkelissakin, on Bendin lähistöllä Oregonissa sijaitseva John Day Fossil Bedsin kansallismonumentti aivan maailmanluokan nähtävyys, jonne kuitenkaan harva tiensä löytää. John Dayhin kuuluu kolme eri osiota, joiden välillä ajaessa näkee mukavasti Oregonin aavikkomaisempia osioita. Karusta luonnosta löytyy kyllä paikoin puita ja metsiäkin, ja telttailla voi esim. läheisellä Ochoco Passin alueella. Palvelut ovat täällä aika minimissä, eli kannattaa tankata aina kun siihen on mahdollisuus ja ruokaa ja eväitä kannattaa ostaa jo valmiiksi mukaan. Kirjoitan nyt ennen joulua postauksen jokaisesta näistä John Dayn eri osiosta, mutta aloitetaan niistä kuuluisammalla, eli tällä Painted Hillsillä.

As I wrote in the article, the John Day Fossil Beds National Monument near Bend, Oregon is absolutely a world class sight and still relatively unknown to the average traveler. The John Day area is comprised of three different units, which all give you a glimpse into the more desert-like scenery of Oregon. In the arid landscape you will also find some trees and forests, and you can camp at the nearby Ochoco Pass area. Services are few around these parts, so you should make sure to get gas whenever you get the chance and have some snacks and food with you ahead of time. I will write a post about each of these units of John Day before Christmas, but let’s begin with probably the most famous one, the Painted Hills.

Painted HIlls-2Painted HIlls-3Painted HIlls-6

Vuosituhansien kuluessa maan alle piiloutuneet fossiilikerrokset värjäävät nyt maiseman värikylläisin raidoin. Tämän paikan näkee hienoimmillaan auringonlaskun aikaan.

The fossil sediments hidden under the earth for millennia, have now appeared from under the earth to dye the landscape in brilliantly colored stripes. This place is at its best viewed at sunset.

Painted HIlls-7Painted HIlls-8Painted HIlls-9Painted HIlls-10Painted HIlls-11Painted HIlls-12Painted HIlls-13Painted HIlls-14Painted HIlls-15Painted HIlls-17

2 thoughts on “Painted Hills

  1. Voi jukra miten on taas kauniita kuvia! Oregoniin tahtoisin minäkin ja tuolla Painted Hillsillä käyminen olisi myös haave. 🙂 Hienon jutun olit kirjoittanut SUOMI-USA lehteen, sieltähän löytyi paljon hyviä vinkkejä. En yhtään ihmettele miksi olet ihastunut Oregoniin!

    Like

    1. Kiitos Maarit! Oregonista löytyy kyllä kaikkea sitä mistä tykkään, vuoria, merta, rannikkoa, majakoita, vesiputouksia ja erämaata… vaikkei se tietenkään koskaan voi syrjäyttää Alaskaa mun sydämestä… mutta onhan Oregonissa käyminen huomattavasti huokeampaa, varsinkin kun sielläkin on hyviä ystäviä ja enemmän teitä joita ajella. 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s